MINIJATURNE PROFILIRANE ŠINE

Profilirane linearne šine za svoju veličinu imaju veliku nosivost. No, kada je potrebno precizno kretanje tekućine i opterećenja koja se premještaju nisu velika, mogu se klasificirati kao pretjerani za predmetnu primjenu. To je razlog što većina proizvođača profiliranih linearnih šina izrađuje minijaturne iteracije, sa sličnim prednostima performansi i karakteristikama konvencionalnih veličina profiliranih šina, ali s manjim faktorom oblika.

Iako ne postoji službena klasifikacija za minijaturne l, većina proizvođača označava linearne vodilice veličine 15 i manje kao minijaturne, s postojećim veličinama malim kao jedan milimetar u širini tračnica.

miniature profiled rail size

MINIJATURNE ŠINE NASUPROT STANDARDNIM

Uz faktor malog oblika, druga najistaknutija razlika između standardnih i minijaturnih linearnih profiliranih šina je broj redova kružnih kuglica u ležaju. Ležajevi standardne veličine imaju 4 reda kuglica (po dvije sa svake strane), što je razlog njihovog velikog opterećenja i trenutnog kapaciteta. Zbog svojih kompaktnih veličina, minijaturne vodilice obično imaju samo 2 reda kružnih kuglica (po jednu sa svake strane). Nažalost, to smanjuje njihovo opterećenje kao i trenutne kapacitete. Također, valja napomenuti da dulje verzije minijaturnih šina pružaju porast kapaciteta tona i trenutka, dok šire verzije imaju veći kapacitet trenutka kotrljanja.

miniature rail work sketch

Još jedna ključna razlika između minijaturnih i standardnih profiliranih linearnih vodilica na tračnicama je zadržavanje kuglice u kućištu ležaja. Važnost ovoga je najvažnija jer sve šine standardne veličine imaju kuglice zadržane u kućištu, što sprečava da kuglice ispadaju tijekom instalacije i općeg rukovanja. Zbog svoje ograničene veličine, minijaturne vodilice obično ne uključuju mehanizme za zadržavanje kuglice, ali ako ih ima, učinkovite su samo ako se s njima pažljivo rukuje. Zbog izazova sa zadržavanjem kuglice, minijaturni profilirani ležajevi vodilica obično se montiraju na sjenicu (u osnovi plastični držač) za vrijeme sastavljanja i pakiranja od strane proizvođača. Plastična sjenica ne zadržava samo kuglice u kućištu ležaja, već također pomaže pri postavljanju ležaja na šinu.

TEHNIČKE ZNAČAJKE

Zbog malog oblika faktora, minijaturne vodilice ne mogu se intenzivno unaprijed puniti, ali lagana prednapregnuća mogu se postići negdje u rasponu od 1% do 2%. Ocjene točnosti za minijaturne vodilice jednake su kao i za standardne profilirane vodilice, u rasponu od normalne točnosti do super preciznosti.

Minijaturne profilirane linearne vodilice obično se koriste u elektronici, medicinskoj industriji i poluvodičima, gdje se onečišćenje vjerojatno neće dogoditi, a veći je naglasak stavljen na sprječavanje širenja onečišćujućih tvari u okoliš kretanjem dijelova. Minijaturne vodilice ispunjavaju ovaj zahtjev uz pomoć brtvi sa niskim trenjem ili bezkontaktnih. Suprotno tome, mnogo proizvođača nudi sekundarne brtve za slučajeve kada ležajevi zahtijevaju dodatnu zaštitu od onečišćenja. Što se tiče primjene u korozivnim okruženjima, minijaturne vodilice se redovito isporučuju s dijelovima izrađenima od čelika otpornog na koroziju ili nehrđajućeg čelika.

Kako bi unaprijedili svoju podršku aplikacijama u čistim okruženjima, proizvođači su započeli s izdavanjem dizajna za testiranje kompatibilnosti s čistim prostorijama. ISO 14644-1 klase 4 i 5 (američki Fed Std 209E klase 10 i 100) mogu se postići za stvaranje čestica, uz upotrebu brtvi sa niskim trenjem i masti u čistoj sobi.

Zaključno, minijaturne vodilice više su od manjih ponavljanja standardnih vodilica. Oni nude stolu kompaktno rješenje za primjene linearnih pokreta koje trebaju precizno i glatko gibanje uz minimiziranje stvaranja čestica, kao i manje zahtjeve za opterećenjem i trenutnim radom.

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *