Primjena linearnih sustava

Postoje mnoge ideje koje bi se mogle potencijalno koristiti kao rješenje za ključne aplikacije.  Dilema s kojom se danas inženjeri suočavaju nije više konstrukcija linearnog sustava od samog početka već odabir najboljeg rješenja iz širokog raspona dostupnih konfiguracija. Najčešća rješenja proizvođača za konkretnu primjenu linearnih sustava, su kuglična vretena, linearni aktuatori, remenje i pneumatike.

Da li trebate pomoć u pronalaženju svojih proizvoda?

Pošaljite upit

Ili nam pošaljite e-poštu na [email protected]

POGONSKI  SUSTAV  KUGLIČNOG  VRETENA

Sustavi s kugličnim vretenima namijenjeni su za aplikacije koje zahtijevaju visoku točnost pozicioniranja, visoku ponovljivost i sposobnost preuzimanja velikih opterećenja. Uz pomoć preopterećenja matice, možemo eliminirati mogućnost pojave zračnosti. Kuglična vretena također omogućuju širok raspon glede brzine i ako su opremljeni posebnom kočnicom mogu čak i spriječiti klizanje unazad i pomicanje prema gore.

BALL SCREW DRIVEN SYSTEM

Glavno ograničenje sustava s kugličnim vretenom je njihova dužina putovanja. Dulje vreteno znači manju dopuštenu brzinu. To je posljedica propadanja vretena pod vlastitom težinom. Dodatne potporne jedinice mogu spriječiti ovaj učinak, ali na štetu prostora i ukupnog troška za takav sustav.

REMENSKI SUSTAVI

Sustavi s pogonom na remen najbolji su zbog njihove sposobnosti da premoste velike udaljenosti. Oni također mogu postići velike brzine jer nemaju nikakvih rotirajućih elemenata. Tipične brzine za takve sustave mogu biti do 10 m / s. Remenski sustavi su izvrsni također za rad u otežanim uvjetima jer ne sadrže pokretnih elemenata koji bi mogli otpasti i oštetiti sustav. Remeni su izrađeni od poliuretana i otporni su na najčešća kemijska onečišćenja.

BELT DRIVEN SYSTEMS

Nedostatak remenskog sustava je da se remenje može rastegnuti. Čak i oni ojačani čelikom naposljetku će podleći nekom obliku rastezanja. Pretjerano rastezanje dovodi do smanjenja ponovljivosti i preciznosti gibanja. Još jedan nedostatak sustava s remenskim pogonom je njihova osjetljivost na rezonancu. Do čega dolazi zbog elastičnosti remena. Iako možete kompenzirati rezonancu s pravilnim ugađanjem sustava, kod drugih aplikacija s većim brojem usporavanja i ubrzavanja ili teških opterećenja može doći do neželjenog vremena poravnavanja.

LINEARNI MOTORNI SUSTAVI

Iako su nekad bili preskupi, linearni motorni sustavi sada se koriste za rješavanje zadataka i pozicioniranje u granama industriji kao što su montaža i pakiranje. Taj trend možemo zahvaliti nižim proizvodnim troškovima. Iako su za inženjere najprivlačnija svojstva linearnih motora mogućnost velike brzine, točnost u pozicioniranju i relativno ne zahtjevno održavanje. Oni također omogućuju korištenje vretenastog pogona i nazubljene palice.

LINEAR MOTOR DRIVEN SYSTEMS

Uporabu linearnih motora u vertikalnim aplikacijama ne preporučujemo, jer nemaju mehaničkih elementa koji bi spriječili klizanje tereta. Linearni motori također su vrlo osjetljivi na krhotine i druge oblike onečišćenja. To je zbog ugrađivanja snažnih magneta u osnovi motora.

POGONSKI SUSTAV SA NAZUBLJENOM PALICOM I ZUPČANIKOM

Sustavi sa nazubljenom palicom i zupčanikom omogućavaju velike tlačne sile i mogu to raditi kod velikih razdaljina. Njihov poseban dizajn omogućava korištenje većeg broja kolica na jednom sustavu, što je korisno za aplikacije koje teže brzoj automatizaciji.

RACK AND PINION DRIVEN SYSTEMS

Lako su dostupne dobre verzije s niskim odstupanjem, općenito imaju veliku preciznost pozicioniranja u usporedbi s drugim alternativnim sustavima linearnih gibanja. Sustavi sa nazubljenom palicom i zupčanikom vrlo su glasni i ovisni o profilu i kvaliteti zuba.

PNEUMATSKI SUSTAVI

Pneumatski  sustavi pokreću se pritiskom  zraka. Ti sustavi imaju najnižu preciznost i ponovljivost od svih prethodno spomenutih sustava, pri čemu je glavni problem njihova nemogućnost zaustavljanja između određenih položaja.

PNEUMATIC DRIVEN SYSTEMS

Pneumatski linearni sustavi imaju ugrađeno vanjsko aluminijsko kućište koje omogućuje uključivanje krajnjih prigušivača i zaštitnih poklopaca u dizajn sustava. Za jednostavno kretanje od  točke A do točke B, ti sustavi mogu biti najjeftiniji i najjednostavnije dostupno rješenje.

Da li trebate pomoć u pronalaženju svojih proizvoda?

Pošaljite upit

Ili nam pošaljite e-poštu na [email protected]

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *