SPOJENE LINEARNE VODILICE I RAZMAK RUPA

Tri su glavna razloga zašto je linearnu vodilicu potrebno naručiti u više kraćih dijelova, a ne u jednom komadu:

1) duljina potrebne šine prelazi onu od maksimalne koju nudi proizvođač,

2) prevelika ograničenja prostora ili dizajn stroja ne dopuštaju postavljanje jedne linearne vodilice,

3) ili dodatni troškovi u prijevozu i rukovanju mogu biti previsoki za dugačke vodilice

Bez obzira na razlog koji zahtijeva spajanje linearne vodilice, proizvođači će pokušati i kupcu olakšati određivanje i naručivanje šine s spojnicom. U tu svrhu osigurat će standardne proizvodne postupke, standardne brojeve dijelova, pa čak i otpremu višedijelne šine kako bi se osiguralo pravilno rukovanje i postavljanje.

BROJEVI IZA DULJINA ŠINE I DIMENZIJE ZAVRŠETKA

Određivanje duljine šine i njezinih krajnjih dimenzija malo je više uključeno za višedijelne šine nego za jednodijelne šine. Prije svega, krajnji dijelovi šine trebaju se spojiti na način da razmak rupa između spojeva bude jednak standardnom razmaku rupa duž šine.  Najčešća i najbolja praksa je oblikovati krajnje dimenzije na svakom dijelu spojnice kako bi bile jednake. Na primjer, ako je razmak između rupa 60 milimetara, svaki kraj spojnice trebao bi imati dimenziju kraja od 30 milimetara. Dužina samih dijelova vodilice nema nikakvu važnost, sve dok se držimo maksimalnih i minimalnih krajnjih dimenzija. Premda, kako bi dizajn bio jednostavan, savjetujemo uporabu industrije koja je najšire prihvaćena, a to je uporaba 2 vodilice iste dužine.

Da vas provedemo kroz postupak, uzmimo prethodno spomenuti primjer gdje smo odredili krajnje dimenzije za jednodijelne vodilice. Linearna duljina vodilice bit će 1270 milimetara i odabrat ćemo šinu veličine 25. Iz tablice u nastavku iz Bosch Rexroth kataloga vidimo da je standardni razmak rupa 60 milimetara, maksimalna krajnja dimenzija 50 milimetara, a minimalna krajnja dimenzija 10 milimetara.

hole spacing table

Za našu konfiguraciju koristit ćemo dvodijelnu šinu s spojnicom. Svakako će dva dijela biti jednake duljine, čineći dvije šine od po 635 milimetara. Kao što je ranije rečeno, ako standardni razmak između rupa iznosi 60 milimetara, krajnja dimenzija za svaki pojedini kraj spoja šine trebala bi biti 30 milimetara.

Budući da je krajnja dimenzija za krajeve povezane spojnicom definirana kao 30 milimetara, preostaje nam 605 milimetara da odredimo krajnju dimenziju nepovezanog kraja.

equations_1hole spacing example

Nakon što oduzmemo 30 milimetara za spojeni kraj, preostalu duljinu dijelimo standardno određenim razmakom rupa od 60 milimetara. Za krajnju dimenziju nepovezanog kraja dobivamo 5 mm. Nažalost, to je ispod dopuštene krajnje dimenzije od 10 milimetara. Na kraju su nam preostale dvije mogućnosti. Ili pomaknemo rupe za montiranje ili prilagodimo svaku duljinu dijela šine.

1. MOGUĆNOST: POMJERANJE RUPA ZA MONTIRANJE

Ako pomaknemo rupe za montiranje, tada možemo održavati duljine šina jednake kao prije, na 635 milimetara. Ali to će uzrokovati odstupanje od najbolje prakse krajnjih dimenzija na kraju s spojnicama od 30 milimetara. Unatoč tome, ako zadržimo standardni razmak rupa preko spojnice i pridržavamo se maksimalnih i najmanjih krajnjih dimenzija, to je zadovoljavajuće rješenje.

Kada žrtvujemo jednu rupu, obično bismo dodali polovicu koraka rupe, ili u ovom slučaju 30 mm, na kraj svake šine. Ali budući da je kraj s spojnicom već postavljen na 30 mm, dodavanje dodatnih 30 mm donijelo bi krajnju dimenziju veću od dopuštenih maksimalnih 50 mm.

Umjesto toga, oduzećemo 60 milimetara koje smo dobili kanibaliziranjem rupe i dodati 20 milimetara na kraj s spojnicom (povećavajući njezinu krajnju dimenziju na 50 milimetara sa 30 milimetara), a nepovezanom kraju dodamo dodatnih 40 milimetara (povećavši njegovu krajnju dimenziju na 45 milimetara sa 5 milimetara).

Imajte na umu da zbroj obje šine s spojnicom mora biti 60 milimetara, a upravo smo izvijestili da ćemo postaviti prvu dimenziju kraja šine na 50 milimetara, tako da dimenzija kraja s spojnicom druge šine mora biti 10 milimetara. S ovim informacijama sada možemo izračunati krajnju dimenziju za drugi nepovezani kraj.

equations_2hole spacing example 2

Ako oduzmemo 10 milimetara od duljine šine, ostalo nam je 625 milimetara za rad. Na nepovezanom kraju to nam ostavlja krajnju dimenziju od 25 milimetara. To je između minimalnog i maksimalnog dopuštenog raspona (od 10 milimetara do 50 milimetara).

2. MOGUĆNOST: PODEŠAVANJE DULJINE ŠINE

Drugo rješenje zahtijevalo bi prilagođavanje duljina dijelova šine kako bi se postigle odgovarajuće krajnje dimenzije. Lako bismo mogli dodati dodatnih 5 milimetara na duljinu prve šine, čineći je dugom 640 milimetara. Tada bismo na nepovezanom kraju imali krajnju dimenziju od 10 milimetara i 30 milimetara na kraju s spojnicom.

Nakon toga, duljina druge šine zahtijeva smanjenje od 5 mm, što bi zahtijevalo da njena nepovezana krajnja dimenzija krene na 0 milimetara s 5 milimetara.

Pomicanje duljina šina za 5 milimetara neće biti dovoljno, moramo svaku prilagoditi određenom količinom koja će osigurati 30 milimetara na krajevima s spojnicom i dimenzijama u rasponu od 10 milimetara do 50 milimetara na nepovezanim krajevima .

Povećavanje krajnje dimenzije nepovezanog kraja na jednoj šini, dok smanjenje nepovezane dimenzije na drugoj šini za isti iznos, bio bi najbolji put za putovanje. Budući da je trenutačna  krajnja dimenzija na obje šine 5 mm, šina čija se duljina smanjuje, morat će se pomaknuti prema unutra, pokraj zadnje montažne rupe.

Cilj je smanjiti duljinu za iznos za održavanje krajnje dimenzije jednake ili ispod maksimalne dopuštene vrijednosti od 50 milimetara. Stoga ako imamo krajnju dimenziju od 5 milimetara, možemo prerezati šinu za 15 milimetara da bismo dobili krajnju dimenziju od 50 milimetara. U osnovi uklanjamo jednu od montažnih rupa i skupljamo prednosti duljine ostatka. Matematički to funkcionira ovako:

equations_3

Umjesto 10 sada imamo 9 razmaka, s dodatnih 50 milimetara na nepovezanom kraju i dodatnih 30 milimetara na spojenom kraju. Budući da smo skratili duljinu jedne šine za 15 milimetara, trebat ćemo produžiti duljinu druge šine za isti iznos i provjeriti njihove krajnje dimenzije ako su dobro u dopuštenom maksimalnom i minimalnom rasponu.

equations_4hole spacing example 4

I da, vrijednost pridružene krajnje dimenzije od 20 milimetara dobro je između minimalne i maksimalne koja se kreće od 10 milimetara do 50 milimetara.

DODATNI TIP PROFESIJE

Kada se paralelno koriste dvije šine s spojnicom, same spojnice trebaju biti pomaknute relativno jedna prema drugoj, barem za duljinu ležaja koji se koristi. To će pomoći povećanju uglađenosti vožnje i smanjenjem smetnji kada ležaj prelazi preko spojnica šine.

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *