Linearne vodilice i vretena u robotu za uklanjanje korova

Za studentski projekt stvaranja autonomnog terenskog robota FarmBeast, poklonili smo Tuli d.o.o. okrugle linearne vodilice, linearne ležajeve i potpornje okruglih vodilica.

Već dugi niz godina se grupa studenata s različitih područja studija pod vodstvom doc. Dr. Jury Rakun i izv. prof. dr. Mirana Lakote bavi proizvodnjom autonomnog terenskog robota na polju izvannastavnih aktivnosti. Gradeći autonomnog robota, studenti kombiniraju znanje iz agronomije, strojarstva, elektrotehnike, informatike i fizike. Njihov je cilj razviti robota sposobnog za autonomnu navigaciju i obradu usjeva na ekološki siguran, brz i precizan način.

Već proteklih godina stvorili su autonomne robote vlastitim sredstvima, s kojima svake godine sudjeluju na međunarodnim natjecanjima. U akademskoj godini 2018/19 uspjeli su pobijediti u disciplini Free Style, gdje su žiri impresionirali inovativnom idejom i prototipom mehanizma za uklanjanje korova. U akademskoj godini 2017/18 sudjelovali su na „Field Robot Eventu“ održanom u Bernburg-Strenzfeldu u Njemačkoj. Natjecali su se s četrnaest timova iz devet različitih zemalja i tri kontinenta. S robotom Farmbeast stigli su do četvrtog mjesta u disciplini Osnovna navigacija, 4. mjesta u disciplini Autonomno uklanjanje korova i 4. mjesta sveukupno. U prethodnim godinama postigli su i: 1. mjesto u disciplini Freestyle (Venlo, Nizozemska, 2013.), 3. mjesto u osnovnoj navigaciji (Brenburg-Strenzfeld, Njemačka, 2014.) i 3. mjesto sveukupno (Heming, Danska, 2011). Dosadašnji uspjesi i želja za uzgojem sigurne hrane najveća su im motivacija za budući razvoj robota.

Mehanizam prikazan na donjim slikama sastoji se od linearnog ležajeva s kućištem KBA 10 UU, linearnog ležajeva s prirubnicom LMEK 16 UU, potpornja za linearne vodilice SHF 10 i SHF 16 i kružnih linearnih vodilica W10/h6 i W16/h6.

okrugle linearne vodilice i čahure

linearni ležajevi za robota

potpore linearnih vodilica robot

navojna vretena robot

Na sljedećoj poveznici možete pogledati i video s natjecanja 2018/2019: https://www.youtube.com/watch?v=WsV6YsewQdc

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *