Top 6 spojnih elemenata za aluminijske profile

Aluminijski profili su za inženjere odrasla verzija lego kocki. Najbolje riječi za opisivanje ovih profila su: jeftini, lagani i jednostavni. Kako biste spojili dva ili više profila, potrebni su vam odgovarajući spojni elementi. Te komponente stvaraju čvrstu mehaničku vezu između profila.

Pronađite spojne elemente u našoj e-trgovini Kupite sada

40x40 aluminijski profil

Slika 1: 40x40 aluminijski profil.

Naša internet trgovina nudi široku paletu aluminijskih spojnih elemenataPrije nego što se odlučite za određeni proizvod, uvijek je najbolje usporediti različite vrste spojnih elemenata i pogledati njihove snage, slabosti i sastaviti specifičnosti. Da bismo vam pomogli, sastavili smo popis od 6 glavnih spojnih elemenata za alu profile.

Kutniki

Najosnovniji su kutniki. Kutniki su namijenjeni 90-stupanjskim vezama. Pričvršćivanje kutnika jednostavno je i zahtijeva samo nekoliko vijaka i matica. Primjer spajanja dvaju aluminijskih profila prikazan je na donjoj slici. Kutniki su dostupni za sljedeće kombinacije aluminijskih profila: 30x30, 30x60, 40x40, 40x80, 45x45, 45x90, 60x60, 80x80 i 90x90.

 

            Kutniki za 90-stupanjske veze      

Slika 2: Kutniki za 90-stupanjske veze.

Kocka spojnika

Elegantnije rješenje bilo bi korištenje kocka spojnika. Zahvaljujući tome što su bez izbočina, ugodni su oku. Kao njihov nedostatak možemo izdvojiti nešto višu cijenu, a i ograničeni su  na samo nekoliko kombinacija aluminijskih profila: 30x30, 40x40 i 45x45. Također je važno napomenuti da je prije montaže potrebno oblikovati navoje unutar profila pomoću svrdla za oblikovanje navoja.

 

  Kocka spojnik

Slika 3: Kocka spojnik

Unutarnji kutovi

Za minimalistički pristup nudimo široku paletu unutarnjih kutova. Oni su najbolji za neobične spojeve aluminijskih profila. Spojevi su čvrsti, ali zahtijevaju rad prije montaže, odnosno bušenje rupa u profilu i oblikovanje navoja za potrebne vijke. U nastavku možete vidjeti više primjera montaže spojnih elemenata i to za konektore za vijke, setove konektora, vijčane spojeve i profil konektore.

Konektori za vijke koriste se za spajanje dvije šipke kako bi se stvorila jača mehanička veza. Njihova montaža zahtijeva bušenje rupa kroz profil. 

 

        Konektor za vijke za aluminijske profile

Slika 4: Konektor za vijke za aluminijske profile

Priključni setovi

Setovi konektora napravljeni su za izradu 90-stupanjkih ili 0-stupanjskih veza između profilaSetovi konektora slični unutarnjim kutovima najbolji su za neortodoksne veze od aluminijskog profila. Kao i konektori za vijke, oni čine čvrstu vezu i zahtijevaju bušenje rupa, ali samo do polovice profila.

 

          90-stupnjevski konektor set

Slika 5: 90-stupnjevski konektor set

Osnovni vijici i priključni seti

Osnovni vijci prikladni su za jednostavniju primjenu. Njihova montaža zahtijeva bušenje rupa kroz jedan profil i oblikovanje navoja unutar drugoga. Idealni su za manje zahtjevne primjene i vrlo se često koriste. Podnose opterećenja od 800-1000 N i momentna opterećenja od 40 Nm. Vijci i priključni seti dostupni su u dvije dimenzije. Prvi je za aluminijske profile s utorom 8 mm (ALU 30x30), a drugi za aluminijske profile s utorom veličine 10 mm (ALU 40x40 i više). Njihov sklop zahtijeva bušenje rupe kroz jedan profil i oblikovanje navoja unutar drugog. Učinkovitost vijaka može se drastično poboljšati vijčanom spojnicom, ali to također povećava vrijeme montaže i troškove.

 

Osnovni vijak s okruglom glavom

Slika 6: Osnovni vijak s okruglom glavom

 

Linearni konektori

Kada postoji potreba za dugim profilima, ali su logistički troškovi njihovog prijevoza visoki, isplativije je rezati ih na manje komade te zatim koristiti linearne konektore za njihovu montažu. Linearni konektori u osnovi su matice u obliku slova T, dugačke duljine. T oblik je dizajniran da stane u utor za aluminijski profil. Prije upotrebe ovog rješenja, morate još jednom provjeriti nosivost linearnog spojnog spoja. Sa stajališta krutosti uvijek je bolje koristiti aluminijski profil iz jednog dijela.

  

                  Linearni konektori za duže aluminijske profile

Slika 7: Linearni konektori za duže aluminijske profile

 

Ultimat usporedba spojnih elemenata za alu profile

Prilikom izgradnje sustava od aluminijskih profila nije dostatno uzeti u obzir samo troškove osnovnih komponenti, već je dobro imati u vidu i troškove alata potrebnog za montažu kao i vrijeme potrebno za rad. Neka vam ova tablica s unakrsnim referencama pomogne prilikom biranja najbolje opcije za montažu vašeg aluminijskog profila. 

 

Priključni element

Kutniki

Unutarnji kut

Konektor za vijke

Vijak za spajanje

Fleksibilnost korištenja

5

5

2

2

3

Prilagodljivost

5

5

3

1

1

Krutost okvira

4

4

2

5

5

Otpornost na vibracije

4

2

1

5

5

Potreban prostor

5

2

5

4

5

Vrijeme montaže

5

5

4

1

4

Cjenovna isplativost

4

5

4

2

4

Estetika

5

1

5

5

5

5 = Najviša / Najbolja, 1 = Najniža / Najgora

Na koncu, primjena alu-profilne tehnike je ograničena samo našom maštom, budžetom i vremenom. Za više informacija o alu-profilnoj tehnici pregledajte našu internet trgovinu ili naš asortiman kataloga.

Pronađite spojne elemente u našoj e-trgovini Kupite sada
Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *