Iskoristite članske popuste! Registracija

Ležajevi za role i skateboardove

Ležajevi koji se često zanemaruju ključni su za glatku vožnju bilo kojeg rolera ili skateboarda. Ležajevi za role i skejtbordove imaju sljedeće dimenzije: unutarnji promjer 8 mm, vanjski promjer 22 mm i širina 7 mm. Oznaka ležaja skejtborda počinje s 608 i nastavlja se oznakom brtve (Z, 2Z, 2RSH) i izbornom ocjenom kvalitete (ABEC). Potrebna su vam 2 ležaja za svaki kotač. Najskladniju rotaciju osiguravaju jednostrano otvoreni ležajevi s vanjskom limenom brtvom, koji su podmazani uljem (608-Z). U ovom sveobuhvatnom vodiču proniknut ćemo u osnove ležajeva za role I skateboard, istražujući njihove vrste, veličine, materijale, klase tolerancije (ABEC i ISO), brtve i još mnogo toga. Bilo da ste iskusni sportaš ili znatiželjni entuzijast, razumijevanje osnova ovih malih, ali bitnih komponenti može napraviti veliku razliku u vašoj vožnji. Otkrijmo tajne savršene rotacije i besprijekornog rada.
 • 608-2Z SKF

  Zalihe kod partnera: 107779

  2,36 € (2,88 € sa PDV)

 • 608-Z SKF

  Zalihe kod partnera: 101

  4,13 € (5,04 € sa PDV)

 • 608-2RSH SKF

  Zalihe kod partnera: 111958

  2,65 € (3,24 € sa PDV)

Veličine ležajeva za role i skateboard

Ležajevi role I skejtborda su standardni kuglični ležajevi s oznakom "608". Dimenzije ležaja 608 su:

- Unutarnji promjer: 8 mm

- vanjski promjer: 22 mm

- širina: 7 mm

Ova standardizirana veličina osigurava kompatibilnost s većinom kotača i osovina za role i skejtbord, omogućujući jednostavnu zamjenu i izmjenjivost.

Potrebna su vam 2 komada ležaja 608 za svaki kotač.

Vrste ležajeva za role i skateborde

Postoje različite vrste ležajeva, a svaki od njih drugačije utječe na vaše iskustvo:

1. Jednostrano otvoreni ležajevi s limenom brtvom na drugoj strani (608-Z SKF) - izuzetno nisko trenje, osnovna zaštita:

- Imaju izuzetno nisko trenje i glatku rotaciju

- Ovi ležajevi su jednostrano otvoreni što omogućuje čišćenje i podmazivanje.

- S druge strane imaju beskontaktnu limenu brtvu koja pruža osnovnu zaštitu od prljavštine i nečistoća.

- Prilikom sastavljanja morate spojiti otvorene strane ležajeva tako da brtva bude s vanjske strane.
 Ležaj za role – jednostrano otvoren


Slika 1: Ležaj za role – jednostrano otvoren

2. Ležajevi s limenom brtvom s obje strane (608-2Z SKF) - nisko trenje, osnovna zaštita, bez održavanja:

- Ovi ležajevi imaju metalne limene brtve s obje strane koje pružaju osnovnu zaštitu od prljavštine i nečistoća.

- Brtve su beskontaktne, pa ne stvaraju dodatno trenje.

- Ležajevi s brtvama s obje strane doživotno su podmazani mašću. Dakle, ne zahtijevaju održavanje, ali s druge strane, mast uzrokuje više trenja nego ako su podmazani uljem.

- Idealno za opću upotrebu.
Ležaj za role – limene brtve


Slika 2: Ležaj za role – limene brtve

3. Zatvoreni ležajevi (608-2RSH SKF) - vrlo dobra zaštita, veće trenje, bez održavanja:

- Zabrtvljeni ležajevi imaju kontaktne gumene brtve koje okružuju cijeli ležaj i pružaju bolju zaštitu od onečišćenja. S druge strane, kontaktne brtve uzrokuju dodatno trenje.

- Brtve pružaju bolju zaštitu od vlage i prašine.

- Ležajevi s brtvama doživotno su podmazani mašću. Održavanje nije potrebno.

- Prikladno za korištenje u različitim okruženjima.
 

Ležaj za role – gumene brtve


Slika 3: Ležaj za role – gumene brtve

Materijali

Sastav materijala ležajeva za skejtbord i valjkastih ležajeva igra ključnu ulogu u određivanju njihove učinkovitosti. Najčešći materijali uključuju:

1. Čelik:

- Pristupačan i često se koristi u standardnim ležajevima.

- Sklon hrđanju, posebno u vlažnim uvjetima.

- Pogodno za početnike i povremene surfere.

2. Keramika:

- Nudi glatkiju i bržu izvedbu.

- Otporan na koroziju, što osigurava dug radni vijek.

- Idealno za napredne korisnike i one koji traže ležajeve visokih performansi.

Razlike između ABEC i ISO razreda tolerancije

Razumijevanje klasa tolerancije može biti kritično pri odabiru ležajeva za skejtbord. Dva najčešća standarda su ABEC (Odbor inženjera za prstenaste ležajeve) i ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju):

1. ABEC:

- Prema ABEC standardima, vrijednosti su označene neparnim brojevima od 1 do 9 (1, 3, 5, 7, 9), koji označavaju točnost i proizvodne tolerancije ležaja.

- Više ABEC ocjene označavaju strože tolerancije i glatkiji rad.

- Korisnici koji traže ležajeve najvišeg učinka često se odlučuju za ležajeve ABEC 7 ili ABEC 9.

2. ISO:

- ISO klase označene su različitim brojevima, s većim brojevima koji označavaju veću točnost.

- Široko korištene ISO klase kreću se od ISO P0 do ISO P6.

- ISO klase pružaju sveobuhvatniju procjenu ukupne kvalitete.

Važno je napomenuti da, iako veće ABEC ocjene mogu značiti veću točnost, korisnici često daju prednost faktorima kao što su izdržljivost, brzina i glatkoća u odnosu na strogo pridržavanje ovih ocjena.

Zapravo, ABEC ocjene izostavljaju mnoge bitne aspekte kao što su svojstva materijala, nosivost, buka, vibracije i sposobnost podmazivanja. To ponekad uzrokuje da neki ležajevi s nižim ABEC rasponom rade bolje i traju duže od ležajeva s višim ABEC ocjenama.

Kupite ležajeve u našoj e-trgovini
Online trgovina

Održavanje ležajeva za role i skateboard

Pravilno održavanje može produžiti životni vijek i učinkovitost ležajeva skejtborda. Redovito čišćenje i podmazivanje ključni su za praksu, a korisnici moraju biti svjesni okolišnih čimbenika koji mogu utjecati na to na performanse ležaja, kao što su vlaga i prljavština.

Također je dobra praksa redovito pregledavati odstojnike i podloške kako biste provjerili njihovu cjelovitost. Kad god ste u nedoumici, bolje ih je zamijeniti novima kako biste osigurali očekivane performanse.

Najbolji brendovi ležajeva za role i skateboardove

Prilikom odabira pravih ležajeva za role i skejtbord, odabir renomirane robne marke može napraviti veliku razliku u performansama, izdržljivosti i cjelokupnom iskustvu skateboarda. Evo nekih od najboljih marki ležajeva za skateboard koji su stekli povjerenje korisnika diljem svijeta:

SKF

Švedska tvrtka SKF najveći je premium proizvođač ležajeva i drugih tehničkih proizvoda za industrijsku uporabu. Osnovana je 1907. godine, a danas je poznata u cijelom svijetu po svojoj kvaliteti, pouzdanosti i inovativnim proizvodima.

Bones Bearings

Poznat po svojoj švicarskoj preciznosti i iznimnoj kvaliteti izrade, Bones Bearings dosljedno isporučuje ležajeve visokih performansi. Serija Bones Reds posebno je popularna zbog svoje pouzdanosti i glatke vožnje.

Bronson Speed ​​​​Co.

Bronson Speed ​​​​Co. je poznat po svom fokusu na brzinu i izdržljivost, stoga proizvodi ležajeve koji su dizajnirani za optimalno ubrzanje i minimalno trenje. Bronson G3 ležajevi popularni su među korisnicima koji traže vrhunske performanse.

Spitfire ležajevi

Marka Spitfire, sinonim za kvalitetu i stil, nudi ležajeve koji kombiniraju preciznost i elegantan dizajn. Ležajevi Spitfire Cheapshots i Spitfire Burners cijenjeni su zbog svoje pristupačnosti i performansi.

Independent Trucks

Independent Trucks je dobro poznata robna marka u zajednici, pa svojim ležajevima proširuje svoju predanost kvaliteti. Neovisni GP-S ležajevi poznati su po svojoj izdržljivosti i glatkom kotrljanju.

Andale ležajevi

Osnovan od strane legendarnih surfera Paula Rodrigueza i Joeya Brezinskog, Andale Bearings fokusiran je na proizvodnju visokokvalitetnih ležajeva za vrhunsko iskustvo surfanja. Andale Swiss Bearings posebno su popularni zbog svoje preciznosti i brzine.

Shake Junt

Poznat po svom prepoznatljivom stilu i dizajnu usmjerenom na performanse, Shake Junt nudi ležajeve koji zadovoljavaju zahtjeve uličnog i parkovnog skateboardinga. Shake Junt Reynolds Pro ležajevi za mnoge su najbolji izbor.

Sektor 9:

Poznat po svojim komponentama za longboard i skateboard, Sector 9 također proizvodi pouzdane ležajeve. PDP ležajevi Sector 9 dizajnirani su za glatku vožnju i izdržljivost, što ih čini omiljenim među longboarderima.

Upamtite da najbolji ležajevi za vas mogu ovisiti o vašim osobnim preferencijama, stilu vožnje i specifičnim zahtjevima. Iako su ove marke prepoznate po svojoj kvaliteti, istraživanje različitih opcija i pronalaženje ležajeva koji odgovaraju vašim potrebama pomoći će vam da imate optimalno korisničko iskustvo.

Ostvarite popuste za članove!

Otvorite račun i kupujte po nižim cijenama.

otvorite korisnički račun

Završne riječi o ležajevima za role i skateboard

Zaključno, ležajevi za role i skateboard često su zanemareni elementi koji osiguravaju da vaša vožnja također bude odlično iskustvo.

Razumijevanje vrsta, veličina, materijala, razreda tolerancije, brtvila i metoda održavanja omogućit će vam donošenje informirane odluke pri odabiru savršenih ležajeva za vaše koturaljke i skejtbordove.

Dok se krećete svijetom ležajeva, neka vam ovaj vodič bude suputnik na putu do savršene vrtnje i vožnje koja nije samo glatka, već i doista uzbudljiva. Sretno!

Reference:

https://www.warehouseskateboards.com/help/Skateboard-Bearings-Buying-Guide

https://www.tactics.com/info/choosing-skateboard-bearings

https://magnetoboards.com/pages/skateboard-bearings-guide

https://www.slamcity.com/en-es/pages/skateboard-bearings-buying-advice

https://vandemlongboardshop.co.uk/pages/abec-ratings-explained#bearing-grades

https://bonesbearings.com/support/maintenance/

https://en.wikipedia.org/wiki/ABEC_scale

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više