Iskoristite članske popuste! Registracija

Kuglični aksijalni ležajevi

Aksijalni kruti kuglični ležajevi sastoje se od postavljene podloške za vratilo, podloške za kućište te kuglice i kaveznog sklopa. Ležajevi nisu samozadržavajući; kuglice sa kaveznim sklopom i ležajne podloške  stoga se postavljaju odvojeno. U dodatku serijama sa ravnim podloškama, također su dostupne serije  sa podloškama za sferna kućišta za kompenzaciju statičkih kutnih krivljenja. Ove izvedbe obično se koriste  zajedno sa potpornim podloškama. Aksijalni kruti kuglični ležajevi dostupni su u izvedbama koje obavljaju prenose u jednom ili oba smjera. Oba dizajna mogu podnijeti velike aksijalne sile,  ali se pri tome ne smiju pojaviti radijalna opterećenja.

Pošalji upit! info@tuli.si

Jednosmjerni ležajevi

Jednosmjerni kruti kuglični ležajevi podržavaju osovinska opterećenja u jednom smjeru. Ležajevi serija 511, 512, 513 i 514 imaju ravne podloške. Ne dozvoljavaju kutna odstupanje ili krivljenja između vratila i kućišta

Aksijalni kruti kuglični ležajevi.gif
Slika: Jednosmjerni aksijalni kuglični ležaj (izvor Schaeffler AG)

Namještanje kutnog podešavanja

Ležajevi serija 532 i 533  imaju podloške za sferna kućišta. Sa podesnim kućištem zajedno sa potpornim podloškama U2 i U3,omogućena su kutna podešavanja i stoga kompenziraju statička iskrivljenja između vratila i kućišta.

Dvosmjerni ležajevi

Dvosmjerni aksijalni kruti kuglični ležajevi podržavaju osovinska opterećenja u oba smjera. Ležajevi serija 522 i 523 imaju dvije ravne lokacijske podloške na kućištu i ne dozvoljavaju kutna podešavanja.

Aksijalni kruti kuglični ležajevi-dupli.gif
Slika: Dvosmjerni aksijalni kruti kuglični ležaj(izvor Schaeffler AG)

 

Namještanje kutnog podešavanja 

Ležajevi serija 542 i  543  imaju lokacijske podloške za sferna kućišta. Sa podesnim dizajnom kućišta i zajedno sa potpornim podloškama U2 i U3,  omogućavaju kutna podešavanja i stoga  kompenzirjau statička iskrivljenje između vratila i kućišta. 

Radna temperatura

Aksijalni kruti kuglični ležajevi koriste se na radnoj temperaturi od–30 °C do +150 °C, ovisno o vrsti podmazivača.

Kavezi 

Ležajevi sa limenim kavezom nemaju kavezni dodatak. Kruti mesingani oknasti kavezi naznačeni su sufiksom MP.

Trebate li pomoć u vezi sa aksijalnim kugličnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više