Samopodesivi kuglični ležajevi

Samopodesivi kuglični ležajevi su dvoredni, samodržeće jedinice uključuju vanjski prsten sa konkavnim kanalom, unutarnjim prstenom sa cilindričnim ili konusnim rukavcem te kuglicama i kavezom. Ležajevi su dostupni u otvorenom i zabrtvljenom dizajnu.

Samopodesivi kuglični ležajevi.gif
Slika: Samopodesiv kuglični ležaj (izvor Schaeffler AG) 

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i osovinska nosivost

Samopodesivi kuglični ležajevi namijenjeni su za osovinske sile u oba smjera kao i za radijalne sile

Sa cilindričnim ili konusnim rukavcem

Ležajevi serija 12, 13, 22 i 23 dostupni su sa cilindričnim ili konusnim rukavcem. Ležajevi sa konusnim rukavcem imaju konus rukavca 1:12  i sufiks K. 

Sa priključcima za

Samopodesivi kuglični ležajevi sa konusnim rukavcem također su dostupni sa priključcima za rukave, matice i karticom za pranje. Priključci moraju biti naručeno kao dodatak ležajevima.

Sa produženim unutarnjim prstenom

Ležajevi serije 112 imaju izdužen unutarnji prsten, pozicijski utor na jednoj strani  unutarnjeg prstena nalazi se pomoću klinova. Ovi ležajevi namijenjeni su za jednostavne  razmještaje ležajeva sa konvencionalnim vratilima zbog tolerancije ležajnih rukavaca(J7) veoma lako ih je umetnuti.

Brtve

Samopodesivi kuglični ležajevi serija 12, 13, 22 and 23 također su dostupni i  u

zabrtvljenom dizajnu. Zabrtvljeni ležajevi imaju kontaktne brtve na obje strane i sufiks 2RS.

Podmazivanje

Zabrtvljeni ležajevi podmazani su sa masti visokog kvaliteta i ne zahtijevaju održavanje.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Prilikom normalnih radnih uvjeta i sa rotirajućim unutarnjim prstenom, samopodesivi kuglični ležajevi mogu se obrtati približno 4° od njegove središnje pozicije; zabrtvljeni ležajevi mogu se obrtati maksimalno 1,5°.  Kao rezultat imamo krivljenje između unutarnjeg i vanjskog prstena koja tako kompenziraju odstupanja, progibe vratila i deformacije kućišta.

Radna temperatura

Otvoreni ležajevi sa mesinganim kavezom koriste se pri radnim temperaturama od–30 °C do +150 °C. Ležajevi  koji imaju kaveze od poliamidom ojačanim staklenim vlaknima  pogodni su za radnu temperaturu do +120 °C. Zabrtvljeni samopodesivi kuglični ležajevi su podesni za radnu temperaturu od –30 °C do +100 °C, ovisno odmasti i materijalu brtve.

Kavezi

Samopodesivi kuglični ležajevi  sa kavezom od staklenih vlakana koja su ojačana sa poliamidom 66 imaju sufiks TVH. Čvrsti mesingani kavezi koji navode kuglice označeni su sufiksom M.

Trebate li pomoć u vezi sa samopodesivimi kugličnimi ležajevi? Besplatna tehnička pomoč

Uz samopodesive ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, NACH i druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) za oblikovanje strojeva

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) neophodne su komponente strojarskih inženjera i njihova upotreba je omiljena u slučajevima kad tereti i teški strojni dijelovi zahtijevaju brzu promjenu smjera odnosno rotaciju od 3...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Prednaprezanje kugličnih vretena

  Prerednaprezanje kugličnih vretena se koristi kako bi se povećala preciznost i krutost sustava. Postoji više načina prednaprezanja kugličnih vretena. Koji su?...

  Više
 • Bojan Einhauer, Medvode, Slovenia

  CNC glodalica 3 x 1,4 x 0,45 m

  Kako napraviti CNC glodalicu kod kuće? Naš je korisnik kod kuće izradio CNC glodalicu s radnom površinom 3x1,4x0,45 m. Provjerite kako je i koje elemente koristio....

  Više
Sve