Iskoristite članske popuste! Registracija

Ležajevi sa kućištem

Kućišta su dostupna kao postolja ležaja, prirubnice i kućišta za namatanje u mnogobrojnim različitim izvedbama. Kućišta koja su spremna za ugradnju mogu biti od lijevanog željeza ili  čelika u koje su uklopljeni upeti kuglični ležajevi. Kako si se osigurala funkcionalnost i pouzdanost u svim uvjetima rada, ležajevi i kućišta uklapaju se jedan sa drugim.

Ležajevi sa kućištem.gif

Slika: Kućište ležajeva FLCTE (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Usljed sferične vanjske površine, vanjski prsten ležaja i konkavnog provrta kućišta, kućišta mogu kompenzirati statična kutna odstupanja vratila. Koriste se uglavnom kao fiksni ležaj, ali su također pogodni kao plutajući ležaj prilikom malih opterećenje i brzina. Kućišta se na postojeću konstrukciju montiraju vijci. Za manje strogu toleranciju dovoljna je površina za postavljanje vijcima.

Kućišta od livenog željeza

Kućišta od livenog željeza su jednodijelne jedinice koje mogu podnijeti velika opterećenja. Za  ponovno podmazivanje upetih kugličnih ležajeva, provrt kućišta imaju žljebove za podmazivanje, a kućište ima rupe za podmazivanje za konvencionalni tip konusnih bradavica i za podmazivanje do DIN 71412. Rupe u kućištu su prilikom dostave zatvorene plastičnim čepovima. Jedinice od livenog gvožđa dostupne su kao postolja i prirubnice.

ležaj sa kućištem PASEY.gif

Slika: Ležaj sa kućištem PASEY (izvor: Schaeffler AG)

Kućišta postolja

Kućišta u obliku postolja imaju dugu ili kratku osnovu. Kućišta sa dugom bazom postavljaju se vijcima na postojeću konstrukciju uz pomoć utora, a kućišta sa kratkom bazom pomoću slijepih rupa sa navojem. 

Kućišta-prirubnice

Ova kućišta dostupna su kao dvovijčani, trovijčani i jedinice sa četiri vijka. Kućišta su ovalnog, trokutastog, kvadratnog ili kružnog oblika. Kućište ima izbušene rupe koje služe za postavljanje. Neke serije imaju prsten za centriranje. Prsten za centriranje postavljen je u napravljenom udubljenju u strukturi mašine. Ovo daje koncentrično izravnavanje kućišta i fiksiranim vijcima olakšava bilo koju radijalnu silu.

Kućišta za namatanje

Kućišta za namatanje imaju postrojenje za klizno ili okretno kretanje. Koriste se tamo gdje vratilo mora podnijeti značajan pomak putovanja.

Kućišta od čelika

Kućišta od čelika su dvodijelne jedinice napravljene od izduženih, duboko prešanih čeličnih limova. Serije GRA podmazuju se pomoću bradavica za podmazivanje. Dostupna su kao kućišta postolja ili kao kućišta-prirubnice. Kućišta od čelika pogodna su sa umjerena opterećenja i za lake konstrukcije.

ležaj sa kućištem PB.gif

Slika: Ležaj sa kućištem PB (izvor: Schaeffler AG)

Postolja i kućišta-prirubnice sa gumenim interlinerom

Kao dodatak običnim postoljima i kućištu-prirubnici,  tu su, također, izvedbe se gumenim intelinerom na vanjskom prstenu kugličnog ležaja. Ovaj inteliner apsorbira udare i vibracije i tako umanjuje radnu buku.

Trebate li pomoć u vezi s kućišta ležajeva? Besplatna tehnička pomoč

Uz kućišta INA nudimo vam kućišta sljedećih proizvođača: NTN, SNR, ASAHI, JIB, SKF ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.

Pošaljite upit

Pročitajte iskustva kupaca