Iskoristite članske popuste! Registracija

Brušena kuglična vretena i matice izrađene prema narudžbi

Brušena kuglična vretena i matice izrađene prema narudžbi

Brušena kuglična vretena prikladna su za najzahtjevnije aplikacije gdje je potrebna velika preciznost (IT 3, tolerancija koraka od 12 μm/300 mm), nosivost, krutost i dug životni vijek. Kod brušenih vretena i matica postiže se također visoka prednapregnutost (do 15%) i posljedično krutost sustava. Brušena vretena dostupna su od promjera 20 mm do promjera 100 mm s različitim koracima navoja. Brušena kuglična vretena isporučujemo izrađena prema narudžbi prema nacrtu kupca ili prema uzorku. Oblik kuglične matice može biti cilindrični ili s prirubnicom u jednostrukoj ili dvostrukoj izvedbi. Moguća je također isporuka posebnih oblika kugličnih matica prema nacrtu kupca. Brušena vretena isporučujemo s obrađenim krajevima za uležištenje.

Pošalji upit!
info@tuli.si

Glavna svojstva brušenih kugličnih vretena

Brušena kuglična vretena izrađena su prema standardu DIN 69051 u razredu preciznosti 3. Uobičajena je desna smjer navoja, a moguća je također isporuka vretena s lijevim navojem. Brušeno vreteno je izrađeno od materijala 100Cr6 i ima indukcijski kaljenu površinu tvrdoće 60±2 HRC. Oblik navojnice je gotski. Kuglične matice imaju također plastično brtvilo odnosno brisače. U slučaju novog dizajna i odabira novog brušenog vretena potrebno je uzeti u obzir sljedeće parametre: opterećenje, potrebnu krutost i prednapregnutost, potrebnu preciznost, potrebnu brzinu i okretaje, otpornost na savijanje …

brusena-kuglicna-vretena

Montaža brušenih kugličnih vretena

Brušena kuglična vretena zahtijevaju preciznu i krutu montažu. Uvažavati je potrebno toleranciju usporednosti između vretena i linearnih vodilica te toleranciju okomite ugradnje matice s obzirom na ostalu konstrukciju.

Podmazivanje kugličnih matica

Maziva koja se koriste za podmazivanje kugličnih brušenih vretena i matica su ista kao ona što se koriste za valjkaste ležajeve, samo upotrijebljena količina je veća. Za podmazivanje se koristi ulje ili mast. U slučaju podamzivanja uljem postiže se veća brzina odnosno okretaji nego kod podmazivanja mastima jer je zagrijavanje vretena i matice veće. U slučaju podmazivanja mastima, matice morate podmazivati svakih šest mjeseci, dok morate za ulje pripremiti centralno podmazivanje.

Obrada krajeva vretena

Obrada krajeva vretena obično se provodi prema nacrtima naručitelja. Za određivanje tolerancije oblika i položaja koji su prikladni za pojedini razred točnosti, potrebno je uzeti u obzir odredbe standarda DIN 69051.

obrada kuglični vreten

Obnova kugličnih vretena

Zajedno s našim partnerima nudimo također obnovu svih vrsta kugličnih vretena i matica. Obnova obuhvaća čišćenje odnosno poliranje vretena i matice, zamjenu kuglica i brtvila te podešavanje prednapregnutosti. Obično je za obnovu prikladnih 70% svih rabljenih kugličnih vretena i matica. Općenito su za obnovu prikladna vretena i matice koje nemaju vizualnih oštećenja. Ako su na vretenu ili matici vidljiva oštećenja, onda ista nisu prikladna za obnovu.

Baza znanja