Iskoristite članske popuste! Registracija

Jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom  je samozadržavajuća jedinica sa čvrstim unutarnjim i vanjskim prstenovima, kuglicama i kavezima od poliamida, lima ili mesinga. Kanali unutarnjeg i vanjskog prstena su izmaknuti jedan od drugog duž ose osovine. Ležajevi su dostupni u otvorenoj i zabrtvljenoj varijanti. Njihova kutna podesivost je veoma ograničena.

Kuglični ležaj s kosim dodirom.gif

Slika: Kuglični ležaj s kosim dodirom (vir Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i osovinska nosivost

Jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom  može podnijeti osovinska opterećenja u jednom smjeru i velike radijalne sile. Ono mora biti osovinski podešen nasuprot drugom ležaju podešen kao odraz u ogledalu. Osovinska nosivost ovisi od kontaktnog kuta; npr. što je kut veći, veće je opterećenje koju ležaj može podnijeti počev od kuta od 40°. Ovi ležajevi mogu podnijeti velika osovinska opterećenja.

Univerzalni dizajn

Jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom univerzalnog dizajna imaju sufiks UA, UL ili UO i namijenjeni su za uparivanje u  X, O ili kao  aranžman ili uklapanje u grupama. Ovi ležajevi se mogu uklopiti u bilo koji potrebni razmještaj. Sufiks UA upućuje na mali unutarnji osovinski zazor, sufiks UL upućuje na lagano preopterećenje i sufiks UO upućuje na  slobodno djelovanje u X ili O aranžmanu.

Usklađeni ležajevi

Setovi bez  srednjem prstena su dostupni u  O aranžmanu (DB), X aranžmanu (DF) ili tandemskom aranžmanu (DT).

Brtvljenja

Ležaji sa sufiksom 2RS imaju rubnu brtvu sa obje strane. Kontaktne RS  brtve podesne su za zaštitu od prašine i vlage.

Podmazivanje

Ležajevi sa brtvenim usnama sa obje strane podmazani su visoko kvalitetnim mazivom i nauljene trajno. Otvoreni ležajevi i ležajevi sa brtvom sa jedne strane nisu podmazani. Oni se mogu podmazivati sa mazivom ili uljem.

Operativna temperatura

Otvoreni kuglični ležaj s kosim dodirom može se koristiti na radnim temperaturama od –30 °C do +150 °C. Ležajevi sa dijametrom D > 240 mm su stabilni do +200 °C. Kuglični ležaj s kosim dodirom sa kavezom napravljenim od  poliamidom ojačanim staklenim vlaknima pogodni su za radne temperature do +120 °C. Ograničenje je uvjetovano materijalom od kojeg je napravljen  kavez. Zabrtvljeni ležajevi podesni su za radne temperature od –30 °C do+110 °C, ovisno o lubrikantu i materijalu brtve.

Kavezi

Kuglični ležaj s kosim dodirom sa čvrstim kavezima od staklenih vlakana ojačanih poliamidom  imaju sufiks TVP ili TVH. Mesingani kavezi imaju sufiks MP. Ležajevi su također dostupni  univerzalnim limovima za kaveze (sufiks JP).

Trebate li pomoć u vezi sa kugličnim ležajevima s kosim dodirom? Besplatna tehnička pomoč

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, koja se često nazivaju jednostavno trapezna vretena ili navojna vretena, jednostavne su pogonske komponente koje, zajedno s...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležajevi su temeljne komponente strojeva koje omogućuju glatko kretanje i smanjuju trenje u mnogim primjenama. Zaronite u svijet ležajeva u ov...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Kutnici za aluminijske profile mehaničke su komponente koje pružaju veliku svestranost i funkcionalnost u raznim primjenama. Zbog male težine, viso...

  Više