Kuglični ležajevi

Kuglični ležajevi

Jednoredni kuglični ležajevi

Jednoredni radijalni kuglični ležajevi su najčešće korišteni tip ležajeva. Proizvode se u raznim veličinama i dizajnu i naročito su ekonomični. Slika: Jednoredni kuglični ležaj (izvor: Schaeffler AG) Pošalji upit! info@tuli.si Brtve Otvoreni...

Dvoredni kuglični ležajevi

Dvoredni radijalni kuglični ležajevi svojom strukturom i funkcijom odgovaraju paru  jednorednih radijalnih kugličnih ležajeva. Napravljeni su za brzine koje se kreću od velikih do veoma velikih i koriste se tamo gdje nosivost jednorednih radijalnih...

Radijalni kuglični ležajevi su svestrani, samopotporni, ležajevi sa čvrstim vanjskim i unutarnjim prstenom te kuglama i kavezom. Ovi proizvodi, koji su jednostavne izrade, prilikom operacija izdržljivi, a laki za održavanje su dostupni u jednorednom i dvorednom dizajnu i otvorenim i zabrtvljenim varijantama. Za vrijeme korištenja u  procesu proizvodnje, otvoreni ležajevi mogu napraviti udubljenja u vanjskom prstenu za brtve i oklope. Radijalni kuglični ležajevi su, radi njihovog niskog trenja, pogodni za visoke brzine.

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalni i osovinski kapacitet opterećenja

Zahvaljujući obliku kanala i kuglama koji se koriste kao rotirajući elementi, radijalni kuglični ležajevi mogu podnijeti osovinska opterećenja u oba smjera kao i radijalna.

Kompenziranje kutnog pomaka

Sposobnost kutne podesivosti jednorednih radijalnih kugličnih ležajeva je ograničena, zato pozicija ležanja mora biti dobro podešena. Odstupanja mogu dovesti do nepovoljnog rada kuglice i u ležaju uzrokovati dodatna opterećenja koja skraćuju vijek trajanja. Kako bismo ova opterećenja održali na niskoj razini, (ovisno o opterećenju)  dozvoljena su samo mala podešavanja kod jednorednih radijalnih kugličnih ležajeva.

Radna temperatura

Otvoreni radijalni kuglični ležajevi mogu se koristiti na radnoj temperaturi do +120 °C. Za primjenu na temperaturama većim od +120 °C, molimo kontaktirajte nas. Ležajevi koji imaju promjer D veći od 240 mm stabilni si do +200 °C. Radijalni kuglični ležajevi sa rubnom brtvom mogu biti korišteni na radnim temperaturama od –30 °C do +110 °C, ograničeni mazivom i prstenastim materijalom brtve. Ležajevi sa zabrtvljenim prazninama mogu se koristiti od –30 °C to +120 °C. Ležaji koji imaju kaveze načinjene od staklenih vlakana ojačanih poliamidom  pogodni su  za radnu temperaturu do +120 °C.

Kavezi

Jednoredni radijalni kuglični ležajevi bez kaveznog dodatka imaju limeni kavez. Radijalni kuglični ležajevi koji imaju plehovima učvršćene kuglice su označeni sufiksom M. Sufiks Y označava ležajeve sa limenim. Kavezi dvorednih radijalnih kugličnih ležajeva načinjeni su od staklenih vlakana ojačanih poliamidom (sufiks TVH). Provjerite kemijsku otpornost poliamida prema sintetičkim mazivima i lubrikantima sa EP aditivima. Ulje i aditivi u ulju koji su stari mogu umanjiti radni vijek plastičnih kaveza  na visokim temperaturama. Intervali zamjene ulja moraju se poštovati.

Trebate li pomoć u vezi sa kugličnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Tvrtka Tuli d.o.o. uspješno je pridobio sredstva JPTT2020-COVID19

  U rujnu 2020, Tuli d.o.o. uspješno pribavio sredstva iz javnog natječaja za ublažavanje učinaka COVID 19....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  THK linearne vodilice

  THK linearne vodilice odlikuju se iznimnom kvalitetom. Japanski proizvođač THK jedan je od pionira na polju linearne tehnologije. Provjerite koji je model najbolji za vašu aplikaciju....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Linearne vodilice od nehrđajućeg čelika

  Linearne vodilice od nehrđajućeg čelika (inox) su neophodne u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Osim toga se koriste i za vakuumske primjene, strojeve za elektroničke sklopove i sustave za sterilne prostorije. Pogledajte BESPL...

  Više
Sve