Iskoristite članske popuste! Registracija

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi su jednoredni, samopodesivi valjkasti ležajevi. Sastoje se od vratila i podloški na kućištu i asimetričnim bačvastim valjcima sa kavezom. Kavez drži valjak sa kaveznim sklopom i podloške locirane na vratilu. Ležajevi mogu biti razmontirani. Kao rezultat, komponente ležaja mogu se uklapati odvojeno.

Aksialni sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Aksijalni sferični valjkasti ležaj  (izvor Schaeffler AG) 

Pošalji upit! info@tuli.si

Aksijalna i radijalna nosivost

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi podržavaju velika osovinska opterećenja i omogućavaju relativno velike brzine. Kako je kanal relativno nagnut ka osovini ležaja, ležajevi također podnose i radijalna opterećenja.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi mogu se za nekoliko stupnjeva  zakrenuti oko njihove središnje pozicije. Rezultat je dozvoljavanje zakretanja između kućišta i podloški na vratilu pa se na taj način kompenzira odstupanje, krivljenje vratila i deformacija kućišta.

Brtvljenje

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Ležajevi nisu podmazani. Općenito oni se podmazuju uljem. U nekim slučajevima, moguće je i podmazivanje sa mastima koji u sebi sadržavaju aditive EP. Najbolji kontakt između valjaka i rebara postiže se kada su ležajevi potpuno ispunjeni masti.

Radna temperatura

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C,  ovisno o vrsti podmazivača.

Trebate li pomoć u vezi sa sferičnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferične ležajeve FAG i INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, koja se često nazivaju jednostavno trapezna vretena ili navojna vretena, jednostavne su pogonske komponente koje, zajedno s...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležajevi su temeljne komponente strojeva koje omogućuju glatko kretanje i smanjuju trenje u mnogim primjenama. Zaronite u svijet ležajeva u ov...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Kutnici za aluminijske profile mehaničke su komponente koje pružaju veliku svestranost i funkcionalnost u raznim primjenama. Zbog male težine, viso...

  Više