Aksijalni sferični valjkasti ležajevi

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi su jednoredni, samopodesivi valjkasti ležajevi. Sastoje se od vratila i podloški na kućištu i asimetričnim bačvastim valjcima sa kavezom. Kavez drži valjak sa kaveznim sklopom i podloške locirane na vratilu. Ležajevi mogu biti razmontirani. Kao rezultat, komponente ležaja mogu se uklapati odvojeno.

Aksialni sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Aksijalni sferični valjkasti ležaj  (izvor Schaeffler AG) 

Pošalji upit! info@tuli.si

Aksijalna i radijalna nosivost

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi podržavaju velika osovinska opterećenja i omogućavaju relativno velike brzine. Kako je kanal relativno nagnut ka osovini ležaja, ležajevi također podnose i radijalna opterećenja.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi mogu se za nekoliko stupnjeva  zakrenuti oko njihove središnje pozicije. Rezultat je dozvoljavanje zakretanja između kućišta i podloški na vratilu pa se na taj način kompenzira odstupanje, krivljenje vratila i deformacija kućišta.

Brtvljenje

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Ležajevi nisu podmazani. Općenito oni se podmazuju uljem. U nekim slučajevima, moguće je i podmazivanje sa mastima koji u sebi sadržavaju aditive EP. Najbolji kontakt između valjaka i rebara postiže se kada su ležajevi potpuno ispunjeni masti.

Radna temperatura

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C,  ovisno o vrsti podmazivača.

Trebate li pomoć u vezi sa sferičnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferične ležajeve FAG i INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.