Aksijalni sferični valjkasti ležajevi

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi su jednoredni, samopodesivi valjkasti ležajevi. Sastoje se od vratila i podloški na kućištu i asimetričnim bačvastim valjcima sa kavezom. Kavez drži valjak sa kaveznim sklopom i podloške locirane na vratilu. Ležajevi mogu biti razmontirani. Kao rezultat, komponente ležaja mogu se uklapati odvojeno.

Aksialni sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Aksijalni sferični valjkasti ležaj  (izvor Schaeffler AG) 

Pošalji upit! info@tuli.si

Aksijalna i radijalna nosivost

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi podržavaju velika osovinska opterećenja i omogućavaju relativno velike brzine. Kako je kanal relativno nagnut ka osovini ležaja, ležajevi također podnose i radijalna opterećenja.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi mogu se za nekoliko stupnjeva  zakrenuti oko njihove središnje pozicije. Rezultat je dozvoljavanje zakretanja između kućišta i podloški na vratilu pa se na taj način kompenzira odstupanje, krivljenje vratila i deformacija kućišta.

Brtvljenje

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Ležajevi nisu podmazani. Općenito oni se podmazuju uljem. U nekim slučajevima, moguće je i podmazivanje sa mastima koji u sebi sadržavaju aditive EP. Najbolji kontakt između valjaka i rebara postiže se kada su ležajevi potpuno ispunjeni masti.

Radna temperatura

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C,  ovisno o vrsti podmazivača.

Trebate li pomoć u vezi sa sferičnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferične ležajeve FAG i INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Osnovna terminologija kugličnih vretena

  Pri odabiru različitih sastavnih dijelova za sklop kugličnog vretena, potrebno je razumjeti terminologiju koja se koristi za opisivanje njihovih funkcija i strukture. Pripremili smo rječnik koji će vam pomoći....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Primjena linearnih sustava

  Dilema s kojom se danas inženjeri suočavaju nije više konstrukcija linearnog sustava od samog početka već odabir najboljeg rješenja iz širokog raspona dostupnih konfiguracija. Znate li koje?...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  6 koraka za odabir kugličnih vretena

  Prilikom odabira odgovarajućeg kugličnog vretena i matica, morate obratiti pozornost na nekoliko čimbenika. Koji su?...

  Više
Sve