Aksijalni sferični valjkasti ležajevi

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi su jednoredni, samopodesivi valjkasti ležajevi. Sastoje se od vratila i podloški na kućištu i asimetričnim bačvastim valjcima sa kavezom. Kavez drži valjak sa kaveznim sklopom i podloške locirane na vratilu. Ležajevi mogu biti razmontirani. Kao rezultat, komponente ležaja mogu se uklapati odvojeno.

Aksialni sferični valjčni ležaji.gif
Slika: Aksijalni sferični valjkasti ležaj  (izvor Schaeffler AG) 

Pošalji upit! info@tuli.si

Aksijalna i radijalna nosivost

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi podržavaju velika osovinska opterećenja i omogućavaju relativno velike brzine. Kako je kanal relativno nagnut ka osovini ležaja, ležajevi također podnose i radijalna opterećenja.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi mogu se za nekoliko stupnjeva  zakrenuti oko njihove središnje pozicije. Rezultat je dozvoljavanje zakretanja između kućišta i podloški na vratilu pa se na taj način kompenzira odstupanje, krivljenje vratila i deformacija kućišta.

Brtvljenje

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Ležajevi nisu podmazani. Općenito oni se podmazuju uljem. U nekim slučajevima, moguće je i podmazivanje sa mastima koji u sebi sadržavaju aditive EP. Najbolji kontakt između valjaka i rebara postiže se kada su ležajevi potpuno ispunjeni masti.

Radna temperatura

Aksijalni sferični valjkasti ležajevi koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C,  ovisno o vrsti podmazivača.

Trebate li pomoć u vezi sa sferičnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferične ležajeve FAG i INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Bojan Einhauer, Medvode, Slovenia

  CNC glodalica 3 x 1,4 x 0,45 m

  Kako napraviti CNC glodalicu kod kuće? Naš je korisnik kod kuće izradio CNC glodalicu s radnom površinom 3x1,4x0,45 m. Provjerite kako je i koje elemente koristio....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Što možemo učiniti i što ne s usklađivanjem linearnih tračnih vodilica?

  Linearne vodilice zahtijevaju preciznu montažu i poravnanje kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela opterećenja između potpornih kuglica. Stoga se mogu koristiti samo u aplikacijama koje imaju bliska odstupanja. Kako ih pravilno instalira...

  Više
 • Janez Križan – AMI d.o.o.

  DIY laserski rezač papira

  U našem slučaju je predviđen laserski rezač papira za primjenu u grafici i oblikovanju. Primjeri su preuzeti s različitih web-stranica na kojima su predstavljeni laserski rezači („DIY laser cutter“)....

  Više
Sve