Iskoristite članske popuste! Registracija

Ležajevi za vretena

Ležajevi za vretena su jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom, koji sadrži čvrste unutarnje i vanjske prstenaste kuglice i sa čvrstim prozorastim. Ne mogu se rastaviti. Ležajevi ove vrste dostupni su u otvorenoj i zatvorenoj izvedbi. Ležajevi za vretena imaju uske tolerancije. Pogodni su za uparivanje u slučajevima kada postoji zahtjev za povećanu preciznost vođenja pri većim brzinama. Pokazali su se jako pogodnim za uklapanje kod vretena za alatne strojeve.

Vretenski ležajevi.gif
Slika: Vretenski ležaj (vir Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i osovinska nosivost

Ležajevi mogu podnijeti osovinske sile u jednom pravcu kao i radijalne sile.  Ležajevi za vretena koji se koriste  u o ili X izvedbi mogu podnijeti osovinske sile u oba pravca i momenta. Ležajevi u tandemskim izvedbama podržavaju samo osovinska opterećenja u jednom pravcu. Ležajevi za vretena dostupni su u kontaktnim kutovima α = 15° (sufiks C) orα = 25° (sufiks E).

Standardni ležajevi za vretena

Standardni ležajevi za vretena B70, B719 i B72 imaju čelične kuglice.

Sa keramičkim kuglicama

Ležajevi za vretena HCB70, HCB719 and HCB72  imaju keramičke(hibridni ležajevi) kuglice standardnih veličina.

Brtvljenje

Ležajevi za vretena B70..-2RSD, B719..-2RSD, B72..-2RSD,HCB70..-2RSD, HCB719..-2RSD and HCB72..-2RSD zabrtvljeni su sa obje strane brtvom sa prazninom.

Podmazivanje

Zabrtvljeni ležajevi su podmazani sa uljem visokih izvedbi FAG i nije potrebno održavanje.

Ležajevi za vretena visokih brzina

Ležajevi za vretena visokih brzina HSS70 i HSS719 imaju manje čelične kuglice.

Sa keramičkim kuglicama

Dodatno,  ležajevi za vretena HCS70 i HCS719 za velike brzine sa keramičkim kuglicama (hibridni ležajevi) su dostupni.

Ove četiri serije stoga postižu veće brzine, imaju manje trenja i manje se griju, manje koriste podmazivače i imaju duži radni vijek.

Brtvljenje

Ležajevi su sa obje strane zabrtvljeni brtvom sa prazninom. Otvoreni ležajevi serija HS70 i HS719 kao i HC70 i HC719  također su dostupni.

Podmazivanje

Zabrtvljeni ležajevi su podmazani FAG masti visokih izvedbi i nije potrebno održavanje.

Univerzalni dizajn

Ležajevi za vretena univerzalnog dizajna mogu se uklopiti sa bilo kojom izvedbom ili kombinirati u različitim sklopovima bez ikakvih gubitaka u performancama. Pozicija konusnog pritiska je naznačena na vanjskom prstenu površine cilindra.

Ležajevi sa sufiksom UL su osmišljeni za lagano predopterećenje u X ili O izvedbi.

Predopterećenje se mijenja po postavljanju i radnim uvjetima.

Radna temperatura

Ležajevi su pogodni za radne temperature od –30 °C do+100 °C, ovisno o brtvi ili materijalu od kojeg je napravljen kavez. Standardna mast za zabrtvljene ležajeve za vretena je pogodna do stalne temperature od +80 °C.

Kavezi

Ležajevi za vretena imaju čvrste kaveze sa prozorima napravljeni od čvrstog materijala (sufiks T). Kavez je učvršćen vanjskim prstenom. Provjeriti kemijsku otpornost brtvila ili materijala od kojeg su napravljeni kavezi na sintetičke masti i lubrikante sa EP aditivima. Ulja i aditivi u ulju koji su ostarjeli mogu umanjiti radni vijek kaveza i brtvi na visokim temperaturama.

Trebate li pomoć u vezi sa kugličnim ležajevima za vretena? Besplatna tehnička pomoč

Uz ležajeve za vretena FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: SKF, NSK, SNFA, GMN, SNR-NTN i IBC.

 

INA FAG ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više