Iskoristite članske popuste! Registracija

Iglični ležajevi

Iglični ležajevi sa vučenim prstenom sa otvorenim/zatvorenim krajevima

Iglični ležajevi s vučenim prstenom s otvorenim/zatvorenim krajevima sastoje se od tankog izduženog vanjskog prstena te igličnih valjaka i kaveza. Iglični ležajevi s vučenim prstenom koji imaju otvorene krajeve također su dostupne u svim verzijama. Ležajevi su većinom jednoredne izrade.

Iglični ležaj HK.gif
Slika: Iglični ležaj (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Iglični ležajevi s vučenim prstenom sa otvorenim i zatvorenim krajevima dostupni su u otvorenim i zabrtvljenim verzijama.  Radi tankog i izduženog vanjskog prstena i odsutnosti unutrašnjeg prstena iglični ležajevi s vučenim prstenom koji imaju otvorene i zatvorene krajeve imaju izuzetno malu radijalnu visinu,  veoma veliku izdržljivost i pogodni su za velike brzine i jednostavno ih je postavljati. Ako se rame ne koristi za aksijalnu lokaciju, provrt kućišta se proizvodi jednostavno i izrazito ekonomično.

Brtve

Iglični ležajevi s vučenim prstenom koji su zatvoreni dostupni su u nezabrtvljenoj izradi u skladu sa DIN 618-1/ISO 3 245, a zabrtvljena izrada u skladu sa DIN 618-2. Pod normalnim radnim uvjetima, brtvene usne štite od zaprljanja, prskanja i gubitka podmazivača.

Podmazivanje

Zabrtvljeni ležajevi su podmazani sa sapunskom masti na bazi litijuma GA08.

Radna temperatura

Nezabrtvljeni ležajevi koriste se na temperaturama do +140 °C­. Zabrtvljeni iglični ležajevi s vučenim prstenom koji imaju otvorene i zatvorene krajeve pogodni su za temperature od –30 °C do +100 °C, ovisno o vrsti podmazivača i brtvenog materijala. Ležajevi s plastičnim kavezom pogodni su za radne temperature od–20 °C do +120 °C.

Strojni iglični valjkasti ležajevi

Iglični valjkasti ležajevi s rebrima

Iglični valjkasti ležajevi su jednoredne ili dvoredne jedinice sastavljene od stojnog vanjskog prstena s rebrima, igličnog valjka i kaveznog sklopa te unutarnjeg prstena koji se može ukloniti. Ležajevi su dostupni u otvorenim i zabrtvljenim verzijama.

 Iglični valjkasti ležajevi bez rebara

Iglični valjkasti ležajevi bez rebara su jednoredne ili dvoredne jedinice sastavljene od vanjskog strojnog prstena bez rebara, igličnog valjka i kaveznog sklopa vanjskim prstenom koji se može ukloniti. Ležajevi nisu samopovratni. Ovo znači da se valjkasti prsten, iglični valjak i kavezni sklop mogu postavljati nezavisno jedan od drugog.

Poravnavajući iglični valjkasti ležajevi

Poravnavajući iglični valjkasti ležajevi su jedinice sastavljene od izduženog vanjskog prstena, plastičnog potpornog prstena sa konkavnim unutarnjim profilom, vanjskog prstena sa sferičnom površinom, igličnim valjkom i unutrašnjeg prstena koji se može ukloniti. Ležajevi kompenziraju statička odstupanja vratila  i zato toleriraju odstupanja vratila u odnosu na kućište. Poravnavajući iglični valjkasti ležajevi čvrsto su postavljeni u provrtu kućišta. Provrt se, tako, pravi jednostavno i brzo.

Kombinirani iglični valjkasti ležajevi

Kombinirani iglični valjkasti ležajevi su jedinice sastavljene od radijalnog igličnog valjnog ležaja s ležajnim valjkastim komponentama koje mogu podnijeti osovinska opterećenja.

Unutarnji prstenovi

Unutarnji prstenovi napravljeni su od ojačanog čelika za valjne ležajeve i imaju precizne strojne ili podne kanale.

Koriste se:

 • Kada se vratilo ne može  koristiti  kao kanal s igličnim ležajem i kaveznim sklopom, iglični valjkasti ležaj s vučenim prstenom koji ima zatvorene krajeve i iglični valjkasti ležaj;
 • Kada iglični valjkasti ležajevi moraju da se kombiniraju sa širim unutarnjim prstenom kako bi umanjili mogućnost iskakanja osovine na vratilu u odnosu na kućište;
 • Kada je potreban optimum radne površine za brtvene usne.

Unutarnji prstenovi, strojna preciznost

Unutarnjem prstenu IR, kanal je strojno preciziran. Udubljenja na krajevima lica dozvoljavaju lako umetanja u ležaj i sprječavaju oštećenje  brtvenih usana na ležaju. Unutarnji prstenovi dostupni su sa i bez rupa za podmazivanje.

Unutarnji prstenovi, osnova

Kod unutarnjih prstenova LR,  kanal je osnova.  Krajevi lica su okrenuti i rubovi su isprekidani. Prstenovi imaju veću toleranciju od prstenova IR serije. Stoga su oni pogodniji za sklopove koji omogućavaju veće tolerancije za širinu  i manje zahtjeve za aksijalni protok.

Trebate li pomoć u vezi sa igličnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz iglične ležajeve INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK, NADELLA, JNS ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više