Sferni valjkasti ležajevi

Sferni valjkasti ležajevi su dvoredni, samodržeće jedinice koje se sastoje od krutog vanjskog prstena sa konkavnim kanalom, krutog unutrašnjeg prstena i bačvastim valjcima sa kavezom. Unutarnji prsten je sa cilindričnim ili konusnim provrtom. Simetrični bačvasti valjci  slobodno se usklađuju sa vanjskim konkavnim kanalom. Kao rezultat:  progibi vratila i odstupanja ležajnih mjesta se kompenziraju.

Sferični valjkasti ležajevi.gif
Slika: Sferni ležaj (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i aksijalna nosivost

Sferični valjkasti ležajevi namijenjeni su za osovinsko djelovanje u oba pravca i visoko radijalno djelovanje. Napravljeni su da imaju veoma veliku nosivost i, pošto imaju najveći mogući broj velikih i posebno dugačkih bačvastih valjaka, također su pogodni za najveća opterećenja. Radi uskog priljubljivanja između valjaka i kanala, u ležaju je postignuta ravnomjerna raspodjela naprezanja.

Brtve

Ovisno o dogovoru možemo vas opskrbiti zabrtvljenim i podmazanim ležajevima.

Podmazivanje

Otvoreni sferični valjkasti ležajevi podmazuju se uljem ili masti. Većina sferičnih valjkastih ležajeva imaju cirkumferentni žlijeb i tri rupe za podmazivanje u vanjskom prstenu predviđenom za podmazivanje. U ležajevima serije 239 sa vanjskim promjerom < 320 mm, označeno sufiksom S.Ležajevi serija 213 sa d+promjerom provrta do 35 mm nemaju žljebova za podmazivanje niti rupa za podmazivanje.

Ako vratilo sa vertikalnom osovinom podržava korištenje sferičnih valjkastih ležajeva, neophodno je obratiti posebnu pažnju na sigurno dovođenje maziva. U tom slučaju treba koristiti uljno podmazivanje.

Radna temperatura

Sferični valjkasti ležajevi su stabilnog oblika do +200 °C. Ležajevi sa metalnim kavezima koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C.Ležajevi sa kavezima od staklenih vlakana ojačanih poliamidom pogodni su do+120 °C.

Trebate li pomoć u vezi sa sfernim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferne ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Osnovna terminologija kugličnih vretena

  Pri odabiru različitih sastavnih dijelova za sklop kugličnog vretena, potrebno je razumjeti terminologiju koja se koristi za opisivanje njihovih funkcija i strukture. Pripremili smo rječnik koji će vam pomoći....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Primjena linearnih sustava

  Dilema s kojom se danas inženjeri suočavaju nije više konstrukcija linearnog sustava od samog početka već odabir najboljeg rješenja iz širokog raspona dostupnih konfiguracija. Znate li koje?...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  6 koraka za odabir kugličnih vretena

  Prilikom odabira odgovarajućeg kugličnog vretena i matica, morate obratiti pozornost na nekoliko čimbenika. Koji su?...

  Više
Sve