Iskoristite članske popuste! Registracija

Sferni valjkasti ležajevi

Sferni valjkasti ležajevi su dvoredni, samodržeće jedinice koje se sastoje od krutog vanjskog prstena sa konkavnim kanalom, krutog unutrašnjeg prstena i bačvastim valjcima sa kavezom. Unutarnji prsten je sa cilindričnim ili konusnim provrtom. Simetrični bačvasti valjci  slobodno se usklađuju sa vanjskim konkavnim kanalom. Kao rezultat:  progibi vratila i odstupanja ležajnih mjesta se kompenziraju.

Sferični valjkasti ležajevi.gif
Slika: Sferni ležaj (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i aksijalna nosivost

Sferični valjkasti ležajevi namijenjeni su za osovinsko djelovanje u oba pravca i visoko radijalno djelovanje. Napravljeni su da imaju veoma veliku nosivost i, pošto imaju najveći mogući broj velikih i posebno dugačkih bačvastih valjaka, također su pogodni za najveća opterećenja. Radi uskog priljubljivanja između valjaka i kanala, u ležaju je postignuta ravnomjerna raspodjela naprezanja.

Brtve

Ovisno o dogovoru možemo vas opskrbiti zabrtvljenim i podmazanim ležajevima.

Podmazivanje

Otvoreni sferični valjkasti ležajevi podmazuju se uljem ili masti. Većina sferičnih valjkastih ležajeva imaju cirkumferentni žlijeb i tri rupe za podmazivanje u vanjskom prstenu predviđenom za podmazivanje. U ležajevima serije 239 sa vanjskim promjerom < 320 mm, označeno sufiksom S.Ležajevi serija 213 sa d+promjerom provrta do 35 mm nemaju žljebova za podmazivanje niti rupa za podmazivanje.

Ako vratilo sa vertikalnom osovinom podržava korištenje sferičnih valjkastih ležajeva, neophodno je obratiti posebnu pažnju na sigurno dovođenje maziva. U tom slučaju treba koristiti uljno podmazivanje.

Radna temperatura

Sferični valjkasti ležajevi su stabilnog oblika do +200 °C. Ležajevi sa metalnim kavezima koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C.Ležajevi sa kavezima od staklenih vlakana ojačanih poliamidom pogodni su do+120 °C.

Trebate li pomoć u vezi sa sfernim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferne ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više