Sferni valjkasti ležajevi

Sferni valjkasti ležajevi su dvoredni, samodržeće jedinice koje se sastoje od krutog vanjskog prstena sa konkavnim kanalom, krutog unutrašnjeg prstena i bačvastim valjcima sa kavezom. Unutarnji prsten je sa cilindričnim ili konusnim provrtom. Simetrični bačvasti valjci  slobodno se usklađuju sa vanjskim konkavnim kanalom. Kao rezultat:  progibi vratila i odstupanja ležajnih mjesta se kompenziraju.

Sferični valjkasti ležajevi.gif
Slika: Sferni ležaj (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Radijalna i aksijalna nosivost

Sferični valjkasti ležajevi namijenjeni su za osovinsko djelovanje u oba pravca i visoko radijalno djelovanje. Napravljeni su da imaju veoma veliku nosivost i, pošto imaju najveći mogući broj velikih i posebno dugačkih bačvastih valjaka, također su pogodni za najveća opterećenja. Radi uskog priljubljivanja između valjaka i kanala, u ležaju je postignuta ravnomjerna raspodjela naprezanja.

Brtve

Ovisno o dogovoru možemo vas opskrbiti zabrtvljenim i podmazanim ležajevima.

Podmazivanje

Otvoreni sferični valjkasti ležajevi podmazuju se uljem ili masti. Većina sferičnih valjkastih ležajeva imaju cirkumferentni žlijeb i tri rupe za podmazivanje u vanjskom prstenu predviđenom za podmazivanje. U ležajevima serije 239 sa vanjskim promjerom < 320 mm, označeno sufiksom S.Ležajevi serija 213 sa d+promjerom provrta do 35 mm nemaju žljebova za podmazivanje niti rupa za podmazivanje.

Ako vratilo sa vertikalnom osovinom podržava korištenje sferičnih valjkastih ležajeva, neophodno je obratiti posebnu pažnju na sigurno dovođenje maziva. U tom slučaju treba koristiti uljno podmazivanje.

Radna temperatura

Sferični valjkasti ležajevi su stabilnog oblika do +200 °C. Ležajevi sa metalnim kavezima koriste se na radnim temperaturama od–30 °C do +200 °C.Ležajevi sa kavezima od staklenih vlakana ojačanih poliamidom pogodni su do+120 °C.

Trebate li pomoć u vezi sa sfernim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz sferne ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

ZKL Ležaji
TIMKEN Ležaji
EZO Ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) za oblikovanje strojeva

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) neophodne su komponente strojarskih inženjera i njihova upotreba je omiljena u slučajevima kad tereti i teški strojni dijelovi zahtijevaju brzu promjenu smjera odnosno rotaciju od 3...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Prednaprezanje kugličnih vretena

  Prerednaprezanje kugličnih vretena se koristi kako bi se povećala preciznost i krutost sustava. Postoji više načina prednaprezanja kugličnih vretena. Koji su?...

  Više
 • Bojan Einhauer, Medvode, Slovenia

  CNC glodalica 3 x 1,4 x 0,45 m

  Kako napraviti CNC glodalicu kod kuće? Naš je korisnik kod kuće izradio CNC glodalicu s radnom površinom 3x1,4x0,45 m. Provjerite kako je i koje elemente koristio....

  Više
Sve