Iskoristite članske popuste! Registracija

Sekcija tankih ležajeva

Tanki ležajevi imaju veliku preciznost, veoma su tihi i imaju veliku mogućnost opterećenja. Ovi kuglični ležajevi dostupni su u tri različite izvedbe i imaju izuzetno mali,  predominantno, kvadratni presjek. Unutar svake serije, presjeci ostaju stalni čak i za veće promjere vratila i kućišta rukavaca. Ležajevi su stoga opisani kao  „Constant Section (CS)“ . Ova posebna osobina razlikuje tanke ležajeve od konvencionalnih ležajeva standardiziranih u ISO seriji.

Tanki ležajevi.gif
Slika: Sekcija tankih ležajeva (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Zato je moguće odabrati veće poprečne presjeke i koristiti ležajeve sa većim kapacitetom opterećenja bez potrebe da se mijenja dijametar vratila. Sekcija tankih ležajeva omogućava izradu kojom se postiže to da su iznimno lagani i zahtijevaju malo prostora.

Radijalni kuglični ležajevi, kuglični ležaj s dodirom u četiri točke, kuglični ležajevi sa kosim dodirom

Tanki ležajevi su dostupni kao radijalni kuglični ležajevi (C), kuglični ležaj s dodirom u četiri točke (X) i kuglični ležajevi sa kosim dodirom. Svaki od ovako dizajniranih dostupan je u različitim serijama. Serije odgovaraju  veličinama poprečnih presjeka. Kuglice odgovaraju serijama. Radijalni kuglični ležajevi mogu podnijeti osovinska opterećenja u oba pravca kao i radijalna. Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke može podržati osovinska opterećenja iz oba smjera kao i radijalna;  oni se zato ponašaju isto kao i kuglični ležajevi sa kosim dodirom. Kuglični ležajevi sa kosim dodirom  mogu biti popunjeni sa optimalnim brojem kuglica i imati kontaktni kut od 30°. Oni mogu podnijeti značajno veća radijalna opterećenja od radijalnih kugličnih ležajeva ili kugličnih ležajeva s dodirom u četiri točke koji mogu podnijeti osovinska opterećenja iz jednog smjera. Za posebne zahtjeve, kuglični ležajevi sa kosim dodirom su također dostupni sa odgovarajućim ležajevima. Ove kombinacije imaju značajno veću čvrstoću i nosivost nego rješenja koja nudi jedan ležaj.

Trebate li pomoć u vezi sa tankim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz tanke ležajeve FAG nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: SKF, NSK, Kaydon, SilverThin i druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Kočnice linearnih vodilica, poznate i kao stezne kočnice ili stezni kočni elementi, igraju ključnu ulogu u postizanju sigurnog i točnog pozicioni...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Dobavljači ležajeva igraju vitalnu ulogu u raznim industrijama osiguravajući ove bitne komponente za strojeve. U industriji ležajeva nalazimo proi...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Postupak podmazivanja linearnih vodilica i ležajeva je sljedeći. Najprije temeljito očistite vodilice, zatim odaberite pravo mazivo i odredite koli...

  Više