Ukrižani valjkasti ležajevi

Ukrižani valjkasti ležajevi su ležajevi precizne namjene koji svojim dimenzijama odgovaraju ISO dimenzijama serije 18 u skladu sa DIN 616.  Sastoje se od vanjskog prstena, unutrašnjeg prstena valjnih elemenata, a plastičnih razmaknica. Vanjski  se sastoji  od tri dijela koji se međusobno drže. Valjni elementi, zahvaljujući X aranžmanu valjnih elemenata, ovi ležajevi podnose osovinska opterećenja iz oba pravca kao i radijalna opterećenja, naginjanja prilikom opterećenja i bilo koje kombinacije opterećenja iz jednoležajne pozicije. Ovo je omogućeno zbog dvije ležajne pozicije koja je svedena na jedan ležaj. Ukrižani valjkasti ležajevi su veoma izdržljivi, posjeduju veliku radnu preciznost, mogu biti sa normalnim razmakom, malim razmakom ili djelokrugom. Vanjski prsten ležaja može se lako postaviti na postojeće konstrukcije stezanjem prstena.

Ukrižani valjkasti ležajevi.gif

Slika: Ukrižan valjkast ležaj (izvor Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Brtvljenje

Ležajevi su otvorene izrade. Zatvaranje se može obaviti bilo gdje unutar postojeće konstrukcije.

Podmazivanje

SX ležajevi nemaju prezervative na bazi ulja, ali su namašćeni mogu se podmazati i sa uljem. ZA podmazivanje sa masti, pogodna je visoko kvalitetna litijumska sapunska mast DIN 51825–KP2N–20 , na primjer Arcanol LOAD150  ili LOAD220. Za uljno podmazivanje, ulja tipa CLP do DIN 51517 ili HLP do DIN 51524 viskozne klase ISO-VG  10 do 100  dokazano su efektivna.

Radna temperatura

Ukriženi valjkasti ležajevi pogodni su za radne temperature od –30 °C do +80 °C.

Trebate li pomoć u vezi s ukrižanimi ležajevi? Besplatna tehnička pomoč

Uz ukrižane valjakste ležajeve INA nudimo vam ležajeve sljedećih proizvođača: Rothe Erde, Torriani Gianni ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Osnovna terminologija kugličnih vretena

  Pri odabiru različitih sastavnih dijelova za sklop kugličnog vretena, potrebno je razumjeti terminologiju koja se koristi za opisivanje njihovih funkcija i strukture. Pripremili smo rječnik koji će vam pomoći....

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Primjena linearnih sustava

  Dilema s kojom se danas inženjeri suočavaju nije više konstrukcija linearnog sustava od samog početka već odabir najboljeg rješenja iz širokog raspona dostupnih konfiguracija. Znate li koje?...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  6 koraka za odabir kugličnih vretena

  Prilikom odabira odgovarajućeg kugličnog vretena i matica, morate obratiti pozornost na nekoliko čimbenika. Koji su?...

  Više
Sve