Iskoristite članske popuste! Registracija

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke je jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom i zbog toga zahtijeva značajno manje prostora  u osovinskom pravcu nego što je to slučaj sa dvorednim dizajnom. Ovi ležajevi se sastoje od čvrstog vanjskog prstena, razdvojnog unutarnjeg prstena te kuglica i kaveza koji može biti od mesinga i poliamida. Dvodijelni unutarnji prsten omogućava da se smjesti veći broj kuglica. Dijelovi unutarnjeg prstena se poklapaju sa točno određenim ležajem i ne smiju se ugrađivati u neki drugi ležaj iste veličine.Vanjski prsten, sa kuglicama i kavezom može se postaviti zasebno, neovisno o polutki unutrašnjeg prstena.

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke.gif
Slika: Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke (vir Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Nosivost u oba smjera

Zahvaljujući dizajnu kanala kotrljajućih elemenata sa njihovim visokim ramenima, kontaktni kut od 35° i velikim brojem kotrljajućih elemenata, kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke imaju veliku mogućnost opterećenja. Oni mogu podnijeti veliku osovinsku silu u oba smjera kao i mala radijalna opterećenja

Sa ili bez utora za podmazivanje u vanjskom prstenu

Jednoredni kuglični ležaj s dodirom u četiri točke koji može podržati osovinska opterećenja u oba pravca često je kombiniran sa kugličnim ležajevima i koristi se kao aksijalni ležaj  sa radijalnim zazorom u kućištu. Za brzu i sigurnu poziciju veći kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke  u vanjskom prstenu imaju dva utora za podmazivanje sa nagibom od 180°. Ovi ležajevi imaju sufiks N2.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Moguće krivljenje unutrašnjeg prstena u odnosu na vanjski ovisi o nosivosti ležaja. Radnog zazora i veličine ležaja je vrlo mala. Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke zato nije pogodan za kompenzaciju kutnih odstupanja u okretanju kućišta ili za vrijeme izvijanja vratila. Krivljenje prstenova ležaja povećava radnu buku, povećava pritisak na kaveze i ima štetan utjecaj na radni vijek ležajeva.

Brtve 

Kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Oni nisu podmazani, a mogu se podmazati sa masti ili uljem.

Radna temperatura

Ležajevi sa čvrstim mesinganim kavezom mogu se koristiti na radnoj temperaturi od –30 °C do +150 °C. Ležajevi čiji je vanjski dijametar veći od 240 mm su dimenzionalno stabilni sve do +200 °C. Ležajevi sa kavezom napravljenim od poliamidom ojačanim staklenim vlaknima su podešeni za  radnu temperature s+do +120 °C.

Kavezi

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke sa mesinganim kavezom imaju sufiks MPA. Ovi prozorasti kavezi navođeni su na vanjski prsten. Kavezi od poliamidom ojačanim staklenim vlaknima označeni su sufiksom TVP.

Trebate li pomoć u vezi sa kugličnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz kuglične ležajeve FAG nudimo vam kuglične ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Ne možete pronaći ono što tražite? Pošaljite upit!
Nudimo veliki izbor ležajeva, kako prestižnih marki, tako i jeftinijih. Možete birati između proizvođača Bosch-Rexroth, INA, Schneeberger, HepcoMotion, TBI Motion, SKF, Hiwin, THK, NB; GMT, NSK i Ingus.
Pošaljite upit

Baza znanja

 • Tuli - Jure Pleško

  Trapezna navojna vretena, koja se često nazivaju jednostavno trapezna vretena ili navojna vretena, jednostavne su pogonske komponente koje, zajedno s...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Ležajevi su temeljne komponente strojeva koje omogućuju glatko kretanje i smanjuju trenje u mnogim primjenama. Zaronite u svijet ležajeva u ov...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško

  Kutnici za aluminijske profile mehaničke su komponente koje pružaju veliku svestranost i funkcionalnost u raznim primjenama. Zbog male težine, viso...

  Više