Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke je jednoredni kuglični ležaj s kosim dodirom i zbog toga zahtijeva značajno manje prostora  u osovinskom pravcu nego što je to slučaj sa dvorednim dizajnom. Ovi ležajevi se sastoje od čvrstog vanjskog prstena, razdvojnog unutarnjeg prstena te kuglica i kaveza koji može biti od mesinga i poliamida. Dvodijelni unutarnji prsten omogućava da se smjesti veći broj kuglica. Dijelovi unutarnjeg prstena se poklapaju sa točno određenim ležajem i ne smiju se ugrađivati u neki drugi ležaj iste veličine.Vanjski prsten, sa kuglicama i kavezom može se postaviti zasebno, neovisno o polutki unutrašnjeg prstena.

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke.gif
Slika: Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke (vir Schaeffler AG)

Pošalji upit! info@tuli.si

Nosivost u oba smjera

Zahvaljujući dizajnu kanala kotrljajućih elemenata sa njihovim visokim ramenima, kontaktni kut od 35° i velikim brojem kotrljajućih elemenata, kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke imaju veliku mogućnost opterećenja. Oni mogu podnijeti veliku osovinsku silu u oba smjera kao i mala radijalna opterećenja

Sa ili bez utora za podmazivanje u vanjskom prstenu

Jednoredni kuglični ležaj s dodirom u četiri točke koji može podržati osovinska opterećenja u oba pravca često je kombiniran sa kugličnim ležajevima i koristi se kao aksijalni ležaj  sa radijalnim zazorom u kućištu. Za brzu i sigurnu poziciju veći kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke  u vanjskom prstenu imaju dva utora za podmazivanje sa nagibom od 180°. Ovi ležajevi imaju sufiks N2.

Kompenzacija kutnih odstupanja

Moguće krivljenje unutrašnjeg prstena u odnosu na vanjski ovisi o nosivosti ležaja. Radnog zazora i veličine ležaja je vrlo mala. Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke zato nije pogodan za kompenzaciju kutnih odstupanja u okretanju kućišta ili za vrijeme izvijanja vratila. Krivljenje prstenova ležaja povećava radnu buku, povećava pritisak na kaveze i ima štetan utjecaj na radni vijek ležajeva.

Brtve 

Kuglični ležajevi s dodirom u četiri točke nisu zabrtvljeni.

Podmazivanje

Oni nisu podmazani, a mogu se podmazati sa masti ili uljem.

Radna temperatura

Ležajevi sa čvrstim mesinganim kavezom mogu se koristiti na radnoj temperaturi od –30 °C do +150 °C. Ležajevi čiji je vanjski dijametar veći od 240 mm su dimenzionalno stabilni sve do +200 °C. Ležajevi sa kavezom napravljenim od poliamidom ojačanim staklenim vlaknima su podešeni za  radnu temperature s+do +120 °C.

Kavezi

Kuglični ležaj s dodirom u četiri točke sa mesinganim kavezom imaju sufiks MPA. Ovi prozorasti kavezi navođeni su na vanjski prsten. Kavezi od poliamidom ojačanim staklenim vlaknima označeni su sufiksom TVP.

Trebate li pomoć u vezi sa kugličnim ležajevima? Besplatna tehnička pomoč

Uz kuglične ležajeve FAG nudimo vam kuglične ležajeve sljedećih proizvođača: RKB, NTN, SNR, SKF, NSK,  ZKL, EZO, NMB, NACHI, NKE, BECO, ENC ite druge ležajeve kineske proizvodnje.

 

INA FAG ležaji
RKB Ležaji
NTN Ležaji
SNR Ležji

 

 

Niste pronašli ono što tražite? Kontaktirajte nas tu.

 

Pročitajte iskustva kupaca

 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Primjena linearnih sustava

  Dilema s kojom se danas inženjeri suočavaju nije više konstrukcija linearnog sustava od samog početka već odabir najboljeg rješenja iz širokog raspona dostupnih konfiguracija. Znate li koje?...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  6 koraka za odabir kugličnih vretena

  Prilikom odabira odgovarajućeg kugličnog vretena i matica, morate obratiti pozornost na nekoliko čimbenika. Koji su?...

  Više
 • Tuli - Jure Pleško
  Autor:

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) za oblikovanje strojeva

  Kuglasti valjci (transportne jedinice) neophodne su komponente strojarskih inženjera i njihova upotreba je omiljena u slučajevima kad tereti i teški strojni dijelovi zahtijevaju brzu promjenu smjera odnosno rotaciju od 3...

  Više
Sve