Od 1. do 3. svibnja ne radimo zbog praznika i kolektivnog dopusta. S vama smo opet u ponedjeljak 06.05.2024.

Prednaprezanje kugličnih vretena

Prerednaprezanje kugličnih vretena se koristi kako bi se povećala preciznost i krutost  sustava. Kod primjene tehnologije kugličnih vretena posvećuje se puno pažnje na pozicioniranje i preciznost pokreta. Bilo koje odstupanje  ugrožava željeni ishod. Kako većina kugličnih vretena ima odstupanja  zbog dizajna kuglica u utorima, preporuča se prednaprezanje kako bi to uklonili. Prednaprezanje ukrućuje sustav tako što stvara opterećenje između kuglica i osovine, što smanjuje devijacije kod utjecaja vanjske sile. Što se tiče količine prednaprezanja treba paziti da ne dođe do nepotrebnog trenja i zagrijavanja što bi smanjilo dugovječnost kugličnih vretena.  

Prednaprezanje kugličnih vretena

Da li trebate pomoć u pronalaženju svojih proizvoda?

Pošaljite upit

Ili nam pošaljite e-poštu na info@tuli.si

Načini postizanja prednaprezanja sustava kugličnih vretena

Postoji više načina prednaprezanja kugličnih vretena, a najjednostavniji je upotreba većih kuglica u matici. Prilagodljiva kuglična vretena i sistemi dvostrukih matica su također česta rješenja ovog problema.

Upotreba većih kuglica je jeftino rješenje koje se može postići kod različitih vrsta matica. Ova metoda funkcionira tako što se upotrebljavaju veće kuglice koje eliminiraju razmak između vretena i utora (sve kuglične matice u našoj trgovini su takvog tipa i prodaju se sa 2 % prednaprezanjem). 

U primjerima kada prednaprezanje ne mora biti precizno ili kada zbog optimizacije mora biti promjenljivo, preporuča se upotreba duple prilagodljive matice. Za podešavanje unutarnjeg promjera matice koristi se posebni odvijač i na taj način se povećava prednaprezanje. Postupak prilagodljive duple matice nije skup i omogućava fleksibilnost u primjeni  dok druge opcije to ne dopuštaju. Slaba strana ove opcije je nemogućnost preciznog prednaprezanja. Uglavnom se koristi u situacijama kada je krutost važna ali ne i ključna.

Za sustave koji zahtijevaju veliko prednaprezanje, od 6% do 10%, najčešće se upotrebljavaju sustavi sa dvostrukom maticom. Ovakva kuglična vretena se koriste u situacijama u kojim nam je vrlo važna krutost jer se očekuju vibracije i udarci. Dvostruka matica je zapravo sustav dviju pojedinačnih matica koje su međusobno povezane preko prstenaste razmaknice ili opruge. Takve matice nam pružaju vrlo veliku krutost ali su i iznimno komplicirane za montažu. Također zauzimaju više mjesta i zbog svoje veličine smanjuju korak navoja.

Prednaprezanje duplih kugličnih matica

Ako vam u vašoj aplikaciji nije važna veličina ili klizanje preporuča se da upotrebljavate kuglična vretena sa velikim razmakom.  Tako ćete smanjiti izdatak i spriječiti predimenzioniranje.

Preuzmite besplatnu e-brošuru

3 skupe greške kod korištenja kugličnih vretena

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *