Kako izmjeriti dimenzije ležaja

Za točno mjerenje ležajeva najbolje je koristiti pomično mjerilo (šubler) i slijediti određene korake. Osnovne dimenzije ležaja su unutarnji promjer, vanjski promjer i širina koja se mjeri.

Ponovite mjerenja svake dimenzije nekoliko puta i zabilježite ih. Većina ležajeva ima okrugle dimenzije u mm ili inčima. Dakle, ako mjerite 9,95 mm, to je najvjerojatnije dimenzija od 10 mm. Slično tome, ako mjerite 9,5 mm, to je najvjerojatnije 3/8 inča (9,53 mm).

Nakon što ste izmjerili sve tri dimenzije, usporedite ih s dimenzijama u katalozima ležajeva ili upotrijebite napredni pretraživač ležajeva gdje možete unijeti dimenzije i pronaći točnu oznaku ležaja.

U ovom sveobuhvatnom vodiču pobliže ćemo pogledati mjerenje ležajeva, pokrivajući najbolje prakse, industrijske norme i standarde.

Bilo da ste iskusni inženjer, strastveni DIYer ili znatiželjni početnik, ovladavanje umijećem mjerenja ležajeva ključno je za odabir pravog ležaja.

Razumijevanje ležajeva i njihove važnosti

Prije nego što uđemo u mjerne tehnike, ukratko shvatimo što su ležajevi i zašto su ključni u različitim primjenama.

Ležajevi su mehaničke komponente koje omogućuju rotacijsko gibanje smanjujući trenje između pokretnih dijelova.

Dostupni su u različitim izvedbama, uključujući popularne kuglične i valjkaste ležajeve, dizajnirane za određena opterećenja i radne uvjete.

Ležajevi se nalaze u mnogim strojevima i opremi, od automobila i industrijskih strojeva do kućanskih aparata i električnih alata.

Kupite ležajeve u našoj e-trgovini
Online trgovina

Koraci mjerenja ležaja

Mjerenja ležajeva najbolje je obaviti s preciznim mjernim alatima kao što je pomično mjerilo (šubler). Kako bi mjerenje bilo točno i ponovljivo, mjerni alati moraju biti kalibrirani i održavani u dobrom stanju.

Nakon što je alat pravilno kalibriran u skladu s preporukama proizvođača, možete nastaviti sa sljedećim koracima.

1. Unutarnji promjer (ID)

Za mjerenje promjera provrta ležaja možete koristiti pomično mjerilo (šubler), unutarnji mikrometar, mjerač provrta ili čak visokokvalitetno čelično ravnalo.

Kada koristite ove alate, morate paziti da čeljusti postavite pod pravim kutom u odnosu na provrt kako biste dobili točne mjere.

Ponovite mjerenja na nekoliko točaka kako biste utvrdili eventualne nepravilnosti.

 Mjerenje unutarnjeg promjera ležaja

Slika 1 Mjerenje unutarnjeg promjera ležaja

2. Vanjski promjer (OD)

Upotrijebite čeljust i postavite ih oko ležaja za mjerenje vanjskog promjera ležaja.

Prilikom zatvaranja čeljusti pazite da dobro prianjaju.

Izvršite mjerenja na nekoliko točaka po obodu kako biste osigurali točnost.

 Mjerenje vanjskog promjera ležaja

  Slika 2 Mjerenje vanjskog promjera ležaja

3. Širina (W)

Odredite širinu ležaja mjerenjem udaljenosti između suprotnih površina ležaja pomoću kalibra ili mikrometra.

Postavite suprotnu stranu ležaja između čeljusti i zatvorite ih dok ne postignete dobro pristajanje, kao što ste učinili prilikom mjerenja vanjskog promjera.

Mjerenje širine ležaja 

Slika 3 Mjerenje širine ležaja

4. Ukupna visina (H)

Za ležajeve nestandardnog oblika izmjerite ukupnu visinu od dna do najviše točke visinomjerom ili dubinomjerom.
 

Imajte na umu da većina ležajeva ima pune dimenzije u mm ili inčima. Dakle, ako mjerite 9,95 mm, to je najvjerojatnije dimenzija od 10 mm. Slično tome, ako mjerite 9,5 mm, to je najvjerojatnije 3/8 inča (9,53 mm).

Važnost mjerenja ležaja

Točno mjerenje ležajeva vrlo je važno iz nekoliko razloga. U nastavku su neke od najvažnijih koje treba razmotriti.

1. Pristajanje i funkcionalnost

Točno mjerenje osigurava da ležaj točno pristaje u predviđeno kućište ili osovinu, povećavajući učinak i vijek trajanja.

2. Zamjenjivost

Standardizirane dimenzije čine ležajeve međusobno zamjenjivima, što pojednostavljuje postupke održavanja i zamjene.

Industrijske norme i standardi

Mnoge industrijske organizacije i tijela za normizaciju postavljaju norme i standarde za mjerenja i dimenzije ležajeva. Među najčešće korištenim standardima su:

1. ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju)

ISO standardi kao što su ISO 492 i ISO 15 specificiraju dimenzionalne i geometrijske zahtjeve za kotrljajuće ležajeve i osiguravaju globalnu kompatibilnost i zamjenjivost.

2. ABMA (Američka udruga proizvođača ležajeva)

ABMA standardi, u suradnji s Američkim nacionalnim institutom za standarde (ANSI), daju smjernice za dizajn, proizvodnju i mjerenje ležajeva, posebno u Sjedinjenim Državama.

3. DIN (Deutsches Institut für Normung)

DIN standardi kao što su DIN 620 i DIN 625 naširoko se koriste u Europi i određuju zahtjeve za dimenzije i tolerancije valjkastih ležajeva.
 

Najbolje prakse za mjerenje ležajeva

Slijedite ove najbolje prakse kako biste osigurali točna i pouzdana mjerenja:

1. Koristite visokokvalitetne mjerne instrumente: uložite u točne mjerne instrumente kao što su čeljusti, mikrometri i čeljusti kako biste dobili točna mjerenja.


omično mjerilo (šubler) za mjerenje ležajeva

 Slika 4. Pomično mjerilo (šubler) za mjerenje ležajeva

2. Izvršite višestruka mjerenja: Izvršite mjerenja na više točaka i u više smjerova uzeti u obzir sva odstupanja ili nepravilnosti u dimenzijama ležaja.

3. Dokumentirajte mjerenja: Zabilježite sva mjerenja zajedno s relevantnim informacijama kao što su tip ležaja, tip brtve i oznaka ležaja za kasniju referencu i sljedivost.

4. Odredite oznaku ležaja: Nakon što ste izmjerili sve dimenzije i odredili vrstu ležaja i brtve, usporedite ih s onima u katalozima ležajeva ili upotrijebite napredni pretraživač ležajeva, gdje možete unijeti dimenzije, odabrati vrstu ležaja i brtvu, i pronađite ispravnu oznaku ležaja.

Ne propustite naš sljedeći post!

Unesite svoju e-poštu i pretplatite se na naš bilten.

Zaključak

Zaključno, ovladavanje umijećem mjerenja ležaja ključno je za pronalaženje pravog ležaja za mehaničke sustave.

Slijedeći industrijske norme, standarde i najbolju praksu, inženjeri, tehničari i entuzijasti mogu s pouzdanjem i točnošću upravljati složenošću mjerenja ležajeva.

Dok krećete na putovanje preciznog inženjerstva, zapamtite da su točna mjerenja temelj izvrsnosti u dizajnu i radu mehaničkih uređaja.

Za širok izbor visokokvalitetnih ležajeva i mehaničkih komponenti posjetite našu internetsku trgovinu.

O autoru


Jure Pleško suvlasnik je obiteljske tvrtke Tuli koja pomaže inovativnim inženjerima strojarstva isporučujući im strojne elemente za sklapanje strojeva i uređaja. Kao dio obiteljske tradicije odmalena je odrastao uz elemente strojeva, a završio je i studij strojarstva te stekao zvanje magistra inženjera strojarstva. Kao dvogodišnje dijete bio je i inspiracija za ime tvrtke, jer je u to vrijeme jako vikao pa otuda i ime Tuli, što u prijevodu znači vrištanje. Jure je i sam inovativni inženjer strojarstva, što je dokazao tijekom studentskih godina konstrukcijom električnog vozila koje je također nagradio Slovenski fond za razvoj kadrova i stipendije.


 

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *