Da li dati prednost kugličnim vretenima pred trapeznim?

Napretkom tehnologije razlika između kugličnih vretena i trapeznih vretena postaje sve manja. Rješenja kod mnogih primjena počinju se preklapati i inženjerima je sve teže odrediti najbolji mogući oblik za njihovu mehaničku konstrukciju. Posebni materijali dali su novu primjenu u upotrebi trapeznih vretena. Ne koriste se više samo zato jer je njihova primjena jeftinija ili kod aplikacija koje ne zahtijevaju visoku preciznost. Trapezna vretena se mogu primjenjivati kod većih opterećenja i zbog veće preciznosti možemo reći da su danas bolja nego ikada.

Trapezna vretena

Trapezna vretena ili takozvana navojna vretena, sastoje se iz tradicionalne matice i vretena bez kontaktnih elemenata. Oslanjaju se na kut navoja i trenja između površine vretena i matice, kako bi se omogućilo kretanje. Vreteno je obično izrađeno od čelika, a matica može biti od bronce ili plastike.

Trapezna vretena i matice

Kuglična vretena

Kuglična vretena s pripadajućom maticom. Kod kugličnih vretena matica ima male kuglice, koje su smještene između navojnog vretena i matice i služe za nošenje potrebnog opterećenja. Ovakav oblik drastično smanjuje trenje i pruža veći kapacitet nošenja tereta i veću preciznost.

kuglično vreteno i matice

Kada koristiti kuglična vretena i kada koristiti navojna vretena?

Naravno, nema pobjednika budući da odgovarajuća vretena možemo primijeniti za svaku određenu tehnologiju. U nekim slučajevima, mehanički zahtjevi nadilaze sposobnosti navojnih vretena i time kuglična vretena ostaju jedini izbor. Visoka početna cijena ostavlja loš dojam, zato su alternative uvijek dobrodošle.

Kada je riječ o većim opterećenjima, zahtjevnoj preciznosti, maksimalnoj brzini i učinkovitosti prednost imaju kuglična vretena. S obzirom da kuglična vretena između navojnog vretena i matice imaju kuglice, stvaraju se kontaktne točke preko kojih se prenose opterećenja. To omogućava veću učinkovitost u usporedbi s trapeznim vretenima, kod kojih postoji linijski kontakt. Razlika u učinkovitosti je zapanjujuća. Učinkovitost kugličnih vretena može biti iznad 90%, dok je učinkovitost trapeznih vretena samo 50% ili čak niža. Trapezna vretena imaju mogućnost samobrtvljenja, što je nužno u nekim slučajevima.

Dodatna prednost kugličnih vretena je ta da se mogu prednapregnuti. Obično su prednapregnuta zbog uklanjanje zraka (bez zračnosti) tijekom djelovanja. To rezultira povećanjem točnosti koja se ne može postići sa običnim trapeznim vretenima.

Glede na sve, odgovor na naše pitanje bi bio: Da, uvijek bi morali dati prednost kugličnim vretenima pred trapeznim, iako je ponegdje potrebno izvesti iznimke i primijeniti ove druge.

Ne propustite naš sljedeći post!

Unesite svoju e-poštu i pretplatite se na naš bilten.

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *