Od 1. do 3. svibnja ne radimo zbog praznika i kolektivnog dopusta. S vama smo opet u ponedjeljak 06.05.2024.

Linearni ležajevi - razlika između tipa LM i LME

Linearni ležajevi ključna su komponenta mnogih strojeva gdje je potrebno linearno kretanje. Linearni ležajevi omogućuju precizno i ​​lako kretanje po linearnoj vodilici. Ovo je iznimno važno u mnogim industrijama poput strojarstva, automatizacije, CNC strojeva, 3D printera, medicinske opreme, pokretnih traka i mnogih drugih.

Postoji više vrsta linearnih ležajeva koji se razlikuju prema konstrukciji, obliku i namjeni. Pri odabiru linearnih ležajeva moramo stoga razumjeti razlike između pojedinih tipova kako bismo izbjegli nepotrebne probleme u radu strojeva i uređaja. Među najpopularnijim tipovima linearnih ležajeva su LM i LME tipovi linearnih ležajeva. U ovom ćemo članku istražiti njihove značajke i razlike.

Pronađite LM i LME linearne ležajeve u e-trgovini e-trgovina

LM i LME linearne čahure/ležajevi u osnovi su vrlo slične konstrukcije, oblika i izgleda. Jednostavni su, pristupačni i vrlo učinkoviti. Prikladni su za mala opterećenja gdje je potrebno precizno i ​​brzo linearno kretanje.

U oba slučaja, ležajne kuglice se koriste kao kotrljajuće tijelo između ležaja i linearne vodilice. Kućište ležaja je od čeličnog lima, a unutra su kuglice koje mogu imati plastični ili metalni kavez. Mogu se opremiti i brtvama koje štite ležaj od prašine i prljavštine i produžuju mu vijek trajanja. Montaža i zamjena LM i LME ležajeva vrlo je jednostavna, što omogućuje brzu i laku montažu i zamjenu.
LME linearni ležaj

Međutim, LM i LME čahure također imaju neke razlike koje je dobro znati i razumjeti. Razlike proizlaze iz činjenice da se LM linearni ležajevi uglavnom proizvode za azijska tržišta, dok su LME tipovi namijenjeni europskim tržištima. Slovo E u oznaci također označava Europu. Razlike se tako javljaju u dimenzijama vanjskog promjera i duljine ležaja koje u pravilu odstupaju za nekoliko mm. U većini slučajeva, tipovi LM imaju nešto manje vanjsko kućište i kraću duljinu od tipova LME.

Glavna razlika se pojavljuje u klasi tolerancije unutarnjeg promjera ležaja. Naime, tip LM ima tu toleranciju od 0 do minus, a tip LME od 0 do plus. Za primjer unutarnjeg promjera od 16 mm to znači da su dopuštene mjere za tip LM od 16,00 do 15,991 mm, dok su dopuštene mjere za tip LME od 16,00 do 16,009 mm. Kod upotrebe LM i LME ležaja na linearnoj vodilici s razredom tolerancije h6, kod LM ležaja dolazi do prolaznog dosjeda, dok kod LME ležaja dolazi do labavog dosjeda uz vodilicu i time nešto većeg zazora. U principu, veći razmak također znači nešto glatkije kretanje i veću toleranciju na nepravilnosti tijekom montaže.

LM linearni ležaj katalog
LME linearni ležaji katalog

Stoga se linearni ležajevi LM i LME ne mogu izravno međusobno zamijeniti bez ometanja drugih dijelova konstrukcije. Prije svega moramo obratiti pozornost na česta odstupanja dimenzija. Posebnu pozornost također treba obratiti na različite dosjede i zazore između ležaja i linearne vodilice u jednom ili drugom slučaju. Pri odabiru je također važno uzeti u obzir opterećenja, brzine i potrebnu točnost kretanja kako biste odabrali pravu vrstu linearnog ležaja za svoje potrebe.

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *