Nosivost spojnih elemenata za alu. profile

Prilikom montaže aluminijskog sklopa uvijek treba voditi računa o dostupnim spojnim elementima, točnije o njihovim prednostima i nedostacima te načinu na koji ih je moguće ugraditi u sklop baziran na aluminijskom profilu. Prije donošenja bilo kakve odluke nužno je imati sve potrebne informacije. U tablicama niže prikazani su svi spojni elementi dostupni u našoj trgovini kao i informacije o njihovoj nosivosti.

Nosivost osnovnih spojnih elemenata za aluminijske profile

Najosnovniji spojni elementi su vijci i setovi konektora. Prikladni su za jednostavniju primjenu te zahtijevaju samo osnovno oblikovanje navoja i bušenje prije montaže. Učinkovitost vijaka može se značajno poboljšati pomoću konektora za vijke, međutim to produljuje vrijeme rada i povećava troškove montaže. 

Nosivost kutnika alu profila

Aluminijski kutniki najbolji su izbor kada je u pitanju omjer cijene i djelotvornosti. Sa svojom sposobnošću izravne nosivosti do 14kN, kutniki zasigurno prednjače i među aluminijskim spojnim elementima. U nekim se slučajevima veći kapacitet nosivosti može postići konektorom za vijke. Montaža aluminijskih kutnika brza je  i jednostavna, međutim možda nisu najbolje rješenje kada je riječ o estetici.

Nosivost kocka spojnika za aluminijski profil

Ako vam estetika predstavlja važnu značajku, savjetujemo vam kupnju kocka spojnika. Oni su nažalost ograničeni na samo nekoliko kombinacija profila (30x30, 40x40 i 45x45) i imaju osrednji kapacitet nosivosti. Njihova montaža poprilično je  jednostavna budući da je potrebno oblikovati samo nekoliko navoja prije same montaže. 

nosivost unutranjih kutnika za aluminijske profile

Zadnji spojni elementi koje moramo spomenuti su unutranji kutni spojevi i priključni elementi. Oni su prilično snažni i  skriveni su unutar profila. Najprikladniji su za male i kompaktne spojeve bazirane na aluminijskim profilima.

Postoji širok spektar aluminijskih spojnih elemenata te biranje najprikladnijeg može oduzeti mnogo vremena. Zato smo pripremili tablicu s unakrsnim referencama (iz našeg drugog članka Top 6 spojnih elemenata za aluminijske profile) koja bi mogla ubrzati proces donošenja odluke. 

Tagovi:

Ostavite komentar

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *